Groene Wissel 514: Weiteveen

Natuurreservaat Bargerveen

Groene Wissel Weiteveen
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Weiteveen

 • Startadres:

  bushalte De Singel, Weiteveen
  Zuidersloot
  Weiteveen

 • Coördinaten:

  52°40’16” N   6°59’52” E

Na het voormalige veenkoloniedorpje Weiteveen maakt u een praktisch onverharde tocht door het enorme natuurreservaat Bargerveen. Vanaf de veendijken en hoge uitzichtpunten geniet u van spectaculaire vergezichten over dit immense natuurreservaat. U kuiert een flink deel langs moerasbossen, veentjes en vennen (klein en heel groot). Halverwege werpt u een blik op kerk en pastorie van Zwartemeer en kunt daar van een welverdiende rust genieten in Theetuin d' Aole Pastorie. Daarna wandelt u over het Grenslandpad langs het Duitse Provinzial Moor en trekt daarna over graskades en -wegen dwars door het Bargerveen. Dit is wel het meest bijzondere deel van de wandeling: u komt langs enorme, vogelrijke veenmeren waar de uitgestrektheid en stilte van een ongekend hoog niveau is. Het laatste deel van de route loopt over graspaden op de rand van cultuurland en veengebied.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Bargerveen

Else Veringa, 04-08-2020

Vandaag de groene wissel door Bargerveen gelopen. Er is duidelijk veel aan de ontsluiting voor voertuigen en fietsers gewerkt. Veel paden met kaal wit zand en betonfietspaden. Voor de wandelaar niet zo interessant lopen. Het landschap is wel bijzonder natuurlijk, hoogveen komt niet veel meer voor. Er wordt momenteel gewerkt om het water beter vast te kunnen houden, in kleinere compartimenten. Daartoe zijn hele stukken bewust drooggelegd, om eind dit jaar weer onder water gezet te worden, zoals we op een informatiebordje lazen. Wij vonden al deze werkzaamheden, kale paden en herinrichtingsactiviteiten helaas afdoen aan de wandelervaring. De genoemde theetuin onderweg is wel een aanrader. Wat een idyllisch plekje!

Wandeling Bargerveen

Jivan de Klerk, 11-04-2020

Gisteren de prachtige groene wissel gelopen van Weiteveen, over het Bargerveen. Ik was hier ongeveer 20 jaar geleden ook geweest. Toen veel zand en lange rechte wegen. Nu bijna onherkenbaar mooi geworden. Veel afwisseling tussen vennen, coulissenbosjes en nieuw aangelegde wandel- en fietspaden. Aan de oostzijde was weer veel bedrijvigheid met grote zand-trucks (reden af en aan). We zijn de eerste de beste rechter-zijweg in gegaan. Het werd steeds stiller en mooier. Via het dorp Weiteveen (keerpunt) weer naar SBB-schuur gewandeld onder Zwartemeer. Door de corono-maatregelen helaas geen horeca onderweg geopend.

Werkzaamheden klaar

Bart van der Schagt, 31-12-2018

De route en routebeschrijving zijn bijgewerkt.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Theetuin d'Aole pastorie

Kamerlingswijk w.z. 136

7894 AR Zwartemeer

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info