Groene Wissel 514: Weiteveen

Natuurreservaat Bargerveen

Groene Wissel Weiteveen
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Weiteveen

 • Startadres:

  bushalte De Singel, Weiteveen
  Zuidersloot
  Weiteveen

 • Coördinaten:

  52°40’16” N   6°59’52” E

Na het voormalige veenkoloniale dorpje Weiteveen maakt u een bijna onverharde natuurtocht door het enorme natuurreservaat Bargerveen. Vanaf de hoger gelegen veendijken en hoge uitzichtpunten geniet u van de prachtige vergezichten over dit immense natuurreservaat. U kuiert een flink deel over het vlinderrijke Natuurpad Meerstalblok en komt daarmee langs moerasbossen, veentjes, vennen en over een slingerpad door een stukje niet afgegraven bosrijk veen. Na een kilometertje rustige asfaltweg werpt u een blik op de kerk en pastorie van Zwartemeer en kunt van een welverdiende rust genieten in Theetuin d' Aole Pastorie, dit is ongeveer halverwege de wandeling. Daarna wandelt u over een kilometerslang grenslandpad langs het Duitse Provinzial Moor en trekt daarna over graskades en graswegen dwars door het Bargerveen. Dit is wel het meest bijzonder deel van deze wandeling: u komt langs enorme vogelrijke veenmeren waar de uitgestrektheid en stilte van een ongekend hoog niveau is. Het laatste deel van de wandeling gaat over graspaden op de rand van cultuurland en veengebied naar het dorpsbos van Weiteveen. Na de leuke paadjes daar doorheen en de lokale horeca bent u weer vlot bij de bus.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Timon Blok

Bart van der Schagt, 24-04-2018

Ja, tussen de punten 3 en 5 in de routebeschrijving moet je af en toe even zelf je weg zien te vinden want SBB is daar nog volop bezig met het herinrichten van het veengebied en daardoor verleggen van enkele paden. Zodra die werkzaamheden klaar zijn ga ik de routebeschrijving aanpassen.

Prachtig gebied, maar wel opletten!

Timon Blok, 24-04-2018

Het veengebied van het Bargerveen is on-Nederlands mooi; het doet denken aan hoe Nederland er honderden jaren geleden moet hebben uitgezien. De stilte wordt alleen verstoord door het geschreeuw van talloze vogels, verder is er niks te horen van menselijk geluid. Je komt relatief weinig andere wandelaars tegen, dus het is een ideale tocht voor mensen die de stilte en leegte zoeken (al moet je je niet laten afleiden door de grote windmolens net over de grens in Duitsland). Wel zijn er door de werkzaamheden in het gebied enkele zaken anders. Als je het dorp uitloopt is het 't makkelijkste gewoon het gemarkeerde pad te volgen tot je in het veengebied bent. De 'vaart' is eerder een soort meertje geworden, en het 'geasfalteerde pad' is een lange, brede zandweg voor bouwverkeer (er is ook geen slagboom meer, en het daarop volgende paadje naar links was voor mij onvindbaar; gelukkig kon ik dankzij de kaart een alternatieve route naar het theehuis vinden. Vanaf daar is de route makkelijk te volgen).

Route weer beschikbaar

Bart van der Schagt, 02-02-2018

De omvangrijke werkzaamheden aan de oostkant van het reservaat zijn klaar. De route kan weer gelopen worden.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Theetuin d'Aole pastorie

Kamerlingswijk w.z. 136

7894 AR Zwartemeer

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info