Heideroute

Door Gooise heidevelden

Versiedatum: 17-07-2021

21 KM
Bron:

Henk Swart

Start:

station Naarden-Bussum, Bussum

Details

Reacties

Geef reactie

aanpassing

Henk Swart, 19-09-2017

Nav de vorige reacties is de routebeschrijving aangepast aan sommige wensen. Het benoemen van padennamen is een heilloze zaak omdat de paden met namen vrijwel allemaal Doodweg heten ivm de kortste route vroeger naar het Janskerkhof.
De overige paden van de route zijn volgens mijn kaarten naamloos. De namen van de heidevelden heb ik toegevoegd.

Afgebroken wandeling

M Calon, 10-09-2017

Zondag 10-9-2017
Vandaag wilden we wandelen op de hei en hebben via wandelzoekpagina deze wandeling uitgekozen.
Met auto naar parkeerplaats aan het eind van De Ruijterlaan gereden.
Daar de wandeling gestart. Dit ging goed tot halfverweg pagina 2...... bij breedband met bankje rechtsaf, richting kerktoren. Vanaf het bankje konden we de beschrijving niet meer volgen. Waarschijnlijk moet rechtsaf linksaf zijn.
Doordat er geen kaartje bijzit is moeilijk te bepalen, als je niet bekend bent in de omgeving en verschillende paden rechts bij de bank hebt uitgeprobeerd hoe verder te moeten richting zuiderheide. Verschillende mensen aan gesproken, maar niemand kon vertellen waar de zuiderheide lag!
Graag de beschrijving aanpassen voor anderen.
Wellicht een idee om wel een kaart toe te voegen en nog meer van vaste punten uit te gaan als paaltjes dan van boomaanduidingen. Bijv. In de richting van La place restaurant. U kruist de drukke verkeersweg N....Ook op de heide hebben paden namen, is op googlemaps acheteraf te zien. Door die er tussenhaakjes bij te zetten is eventueel ook bij de weg kwijt raken een aanknopingspunt.
.......Verder maar zelf over de heide gewandeld. Het was prachtig zonnig weer en hebben veel bloeiende hei en zelfs de herder met zijn schapen ontmoet!

nieuwe versie

Henk Swart, 11-09-2016

Naar aanleiding van de reactie van M.E. Smit is de beschrijving verduidelijkt. Inderdaad had de terreinbeheerder gerommeld met de nummerpaaltjes. Verkeerd lopen was desondanks niet nodig geweest. Het staat nu nog duidelijker aangegeven.

Verkeerd gelopen

M.E. Smit, 31-08-2016

Afgelopen weekend weer deze prachtige wandeling gemaakt (jaren geleden ook). Het lijkt erop dat de nummers niet meer op de paaltjes staan, we hebben wel gekleurde pijltjes gezien. Maar daar zijn we wel uitgekomen. Maar bij aanwijzing onderaan pag.2 zijn we verkeerd gelopen, gezocht maar niet kunnen vinden. .....het bos in bij afsluitboom met bordje 'Zuiderheide'. Volg het karrenspoor langs de afrastering. Dat hebben we gedaan, en ook het kruispunt met bankje gevonden maar daarna...... is niet gelukt. Was geen ramp, we zijn naar Het Bluk gegaan (leve de gsm) en daar de route weer opgepakt. Ik wil het toch even melden, het is zo'n mooie route!

nieuwe versie

Henk Swart, 20-09-2013

Door het verplaatsen van hekken door de beheerder bleek het nodig de route weer te verleggen.
Nu zou het weer moeten kloppen.

nieuwe versie

Henk Swart, 21-08-2010

Vandaag gecontroleerd en meteen nieuwe versie geplaatst. De heide bloeide prachtig! Nu is het de tijd om dit te lopen. Let op: de hele wandeling is toch ruim 20 KM.

Hernieuwde kennismaking

Clemens Frederiks, 03-05-2009

Vandaag deze wandeling weer gemaakt (vanaf het parkeerterreintje). Het was geen best weer 's morgens en dus aan de stille kant; ook niet verkeerd. In de middag kwam zowaar de zon nog tevoorschijn. De routebeschrijving voldoet nog, hoewel hier en daar wat gepuzzeld moest worden. Maar uiteindelijk kwamen we er wel uit. Handig om te weten: op blz. 2 van de print, midden:'Op de heuvel zijn nu minsten zes grafheuvels zichtbaar. Loop ietsje door en kies het dalend pad (...)' Dat is bij paaltje 10!.

nieuwe versie

Henk Swart, 16-04-2007

De werkzaamheden lijken beeindigd.
Nieuwe versie gemaakt (april 2007)
De drab is ingeklonken en weer begaanbaar. Na natte weersomstandigheden heb ik daarover mijn twijfels.

werkzamheden

Henk Swart, 13-03-2007

Nav het bericht van Clemens ter plaatse gekeken. Je gelooft je ogen niet: wat een verwoesting!
Natuurherstel heet dat....
Bospercelen weg, geplagd en de doorgaande wandelpaden zijn opgehoogd met een onbegaanbare drab. Advies: voorlopig even niet meer lopen tot nader bericht of, om in stijl te blijven: tot er GROEN licht is gegeven......

Weer bos gekapt

Clemens Frederiks, 04-03-2007

Lekker gelopen vandaag. Mooie route(vanaf het parkeerterreintje). Kort na de zes grafheuvels: 'Na paaltje 18 omhoog en dan iets naar links richting bankje op heuveltje.' De routebeschrijving van daaraf is niet meer bruikbaar omdat weer bos gekapt is. Loop over het nu kale terrein richting bosrand. Uiteindelijk kom je terecht op het brede ruiterpad + afrastering. Ga daar dan rechtsaf zoals de routebeschrijving ook vermeldt.

Mooie route!

Marjolein, 28-08-2006

Afgelopen zaterdag deze route gelopen, prachtig! Ik had ook nog een oude versie van deze routebeschrijving en vond deze op 1 punt duidelijker:
"Na 200 meter, bij een brede kruising van onverharde paden" werd daar voorafgegaan door "bij paaltje 14 rechtdoor". Dat geeft iets duidelijker aan dat de brede kruising de tweede is.
Verder een prachtige route, hoewel voor mijn gevoel van station tot station eerder 24 of 25 dan 23 km.

routewijzigingen

Henk Swart, 27-10-2005

Het vorige commentaar bleek maar al te waar te zijn. Hekken zijn verplaatst, veeroosters verdwenen en bos gekapt.
Zo blijf je lekker bezig.
Er komt nu een voorlopige, aangepaste versie dd 26/10/2005 in afwachting van een gewijzigde route die rond 30/10 is gepland.

klaphek na burcht

Linda, 25-07-2005

Gisteren de mooie tocht gelopen. Heb het idee dat de afrastering na de bewoonde burcht vernieuwd is en dat het klaphek verder naar rechts verplaatst is.

route

Robbie, 26-03-2005

Mooie route om te lopen. Alles klopt
Perfect

heideroute

sheila en angela, 30-03-2004

de wandeling was heerlijk, echter 1 foutje; na paal 15 zou paal nr. 13 komen dit werd echter paal14! Als je dit pad volgt kom je wel vanzelf bij het klaphekje.
Helaas hadden wij bij het parkeren bij ns naarden-bussum een prent dus voor andere wandelaars let op in de vroege morgen! (het is overal parkeervergunningshouders gebied)

Heideroute

Henk Swart, 25-03-2004

Antwoord aan Sheila over honden:
Honden mogen mee, maar op de heide is begrazing en daar moeten ze beslist aan de lijn blijven. Bedenk wel, dat zulks ruim 80% van de route omvat.

honden

Sheila, 25-03-2004

Weet iemand of deze route toegankelijk is voor honden?

heideroute

Henk Swart, 18-11-2003

De versperringen door omgevallen bomen, als gemeld in mijn reactie van 10-7-2003, zijn weggehaald.

opmerkingen

Henk Swart, 10-07-2003

Vandaag deels gelopen. Enkele aanpassingen: Vóór de grote zandkuil zijn over het pad een paar bomen gevallen. Gezien meer vernielingen in deze omgeving lijkt het een soort wervelstormpje te zijn geweest enige weken geleden. Het is even wurmen om de boomstammen te passeren. Het paadje na het klaphek (waar geschreven staat van moeilijk zichtbaar wegens takken en stammetjes over het pad)is nu weer duidelijk te volgen. Het slingert wel behoorlijk trouwens. Overigens denk ik toch dat de totale afstand geen 28 KM is maar veel korter. Wij liepen er ruim 4 uren over in rustig tempo, maar wel een iets ingekorte route. Maar toch.

routekwaliteit

Henk Swart, 13-09-2002

Vandaag met de nog bloeiende heide nog even de route gecontroleerd. Klopt allemaal nog. Hopelijk blijven de gravers en hakkers nog even rustig.

reactie Witteman

Henk.Swart, 18-03-2002

Meteen situatie bij ABN-bankje bekeken. Routebeschrijving is niets op aan te merken. Het klopt precies. Ze zijn bezig geweest het bosje daar te saneren en het graspaadje loopt tussen de speeltuin en een stobbenrij door. Jullie zijn vermoedelijk niet direct linksaf gegaan, maar zelfs als je rechtdoorloopt en later linksaf gaat via het fietspad kom je nog goed uit. Toch niet goed opgelet? Ik snap het echt niet!

Heideroute

Koos Witteman, 15-03-2002

Wij hebben van de prachtige route genoten. De beschrijving is opvallend goed. In het laatste gedeelte van de route van de parkeerplaats naar het station staat: 'De overigen gaan echter voor de slagboom rechtsaf langs een (ABN)-bankje en vlak daarna linksaf door een zeer smal graspad. Dit paadje blijkt langs de omheining van een hertenkamp te lopen en komt uit op een asfaltweg, de Lorentzweg.' Hier ging het mis want het zeer korte graspaadje eindigt op een splitsing van paden waar je moet kiezen of je rechtuit gaat of linksaf. Het hertenkamp is dan nog niet te zien. De beschrijving zou moeten aangeven dat je na het graspaadje linksaf gaat langs de omheining van een hertenkamp. Een tweede opmerking is dat wij als ervaren wandelaars de totale route van station tot station hebben gelopen in 5 uren (werkelijke looptijd). Onze gemiddelde snelheid lag niet beneden de 4 km per uur, zodat de totale lengte van de route minstens 20 km moet zijn. We hopen dat onze opmerkingen bijdragen aan de beschrijving van deze schitterende route.

startpunt

Henk Swart, 13-03-2002

Startpuntaanduiding is per ongeluk weggevallen uit de tekst. Sorry! Inderdaad is dat het station Naarden-Bussum.Wordt zeker aangepast en bedankt voor de tip.

Beginpunt

Geert Maarleveld (Zwolle), 10-03-2002

Ik heb vandaag deze route gelopen. Een hele mooie tocht. Met een vriend had ik afgesproken om vanuit Hilversum eens te gaan lopen. Vrijdag kwam ik deze site voor het eerst tegen en zag deze tocht. Op de site en in de beschrijving staat nergens dat de tocht bij staion Naarden begint en niet in Hilversum zoals ik dacht. Wellicht kan dat op deze site en in de routebeschrijving toegevoegd worden.

Geef reactie

Wandelen met je smartphone!

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info