Versiedatum: 22-11-2024
bushalte Spoorlaan, Woudenberg
DetailsWoudenberg-Leusden - Achter de Grebbelinie
De Gelderse Vallei, gelegen tussen Veluwe en Utrechtse Heuvelrug, kende vroeger veel wateroverlast. Bij een opgestuwde Zuiderzee konden de beken in de vallei hun water niet kwijt en stond de stad Amersfoort regelmatig onder water. Pas na afsluiting van de Zuiderzee (1932) en de aanleg van het Valleikanaal (vanaf 1937) kwam een einde aan de overlast.
Maar datzelfde water kon ook worden ingezet als verdedigingsmiddel. Rond 1745 kwam de eerste Grebbelinie gereed: een stelsel van sluizen, schansen en inundatiekommen, dat gelijkenis vertoonde met de Hollandse Waterlinie. In 1939 werd het Valleikanaal ook opgenomen in de Grebbelinie, de kanaaldijk werd liniedijk en versterkt met kazematten, mitrailleurnesten en groepsschuilplaatsen. Stuwen en damsluizen waren deel van het systeem om de vallei onder water te zetten. In mei 1940 zijn hier zware grondgevechten geleverd, waarbij honderden doden zijn gevallen. Na de oorlog verloor de stelling haar militaire betekenis.
De spoorweg Amersfoort-Kesteren, in 1884 opgeleverd door de staat, was bewust achter de Grebbelinie aangelegd met een extra groot emplacement bij Woudenberg voor de aan- en afvoer van materieel en manschappen in tijden van mobilisatie. De spoorlijn was een schakel in de internationale verbinding van Amsterdam via Amersfoort, Kesteren en Nijmegen naar Keulen. Ze kruiste de Rijn via een spoorbrug bij Rhenen. In 1940 bliezen de Hollanders de spoorbrug op, de Duitsers herstelden de brug weer, maar in 1944 werd zij voor de tweede maal vernield, nu door Britse bommenwerpers. Dit betekende het einde van de doorgaande spoorverbinding.
Na de oorlog werd de lijn nog benut voor goederenvervoer naar Rhenen (tot 1972) en Woudenberg (tot 1981). Buiten de route zijn nog/weer stukjes in bedrijf tussen Amersfoort en Leusden (Pon-lijntje) en Veenendaal en Rhenen (NS).
Recente reacties
Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.
In de buurt
Gratis nieuwsbrief
Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina
Ontdek Nederland met meer dan 3.000 wandelroutes
- Op de website en in de app WandelZapp
- Natuur-, stads- en GPS wandelingen
- Uitgebreide routebeschrijvingen
- GPS tracks
- Wandelkaarten