Versiedatum: 22-11-2024
station Assen
DetailsAssen-Gieten - esdorpen, ijstijd en prehistorie
Het oerlandschap van Drenthe is grotendeels gevormd in de voorlaatste ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden. Een grote ijskap bedekte vanuit Scandinavië ons land, modder, grind en keien met zich meeslepend. Toen het landijs zich terugtrok bleef er achter de stuwwallen een bult van vette klei en stenen achter: het keileemplateau.
In Drenthe ligt die licht bollende keileemplaat dicht aan de oppervlakte onder een laagje dekzand. De vette leem is slecht doorlatend, waardoor er na de ijstijd dikke pakketten hoogveen ontstonden, die later op grote schaal afgegraven werden.
Op de hoge delen vestigden zich al vroeg mensen. Sporen daarvan zien we in het landschap terug in de vorm van prehistorische grafmonumenten als hunebedden (midden steentijd, vanaf 3000 jaar voor Chr.) en grafheuvels (brons- en ijzertijd). In de middeleeuwen ontwikkelde zich op de zandgronden het Drentse esdorp. Een typisch verschijnsel van het keileemplateau zijn pingoruïnes: ronde meertjes die in de laatste ijstijd zijn ontstaan, toen er een toendra-klimaat heerste.
De lokaalspoorweg Assen-Stadskanaal maakte deel uit van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS). De lijn Assen-Gieten-Stadskanaal kwam in 1905 in bedrijf. Kort na WOII kwam een einde aan het personenverkeer, het goederenvervoer handhaafde zich tot 1972. Onze route loopt deels over, maar ook rond de spoorbaan langs esdorpen en tal van sporen uit de ijstijd en de prehistorie.
Recente reacties
Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.
In de buurt
Gratis nieuwsbrief
Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina
Ontdek Nederland met meer dan 3.000 wandelroutes
- Op de website en in de app WandelZapp
- Natuur-, stads- en GPS wandelingen
- Uitgebreide routebeschrijvingen
- GPS tracks
- Wandelkaarten