Haagse landgoederen, een aangenaam groen wandellint tussen Den Haag en Voorschoten. De Horsten is een verrassende wandeling. Vanaf het station loop je zo het Haagse Bos in. Door een aaneenschakeling van bos, parken en landgoederen wandel je door zeer gevarieerde natuur.Voor De Horsten (ontoegankelijk voor honden en op maandag van 1 september tot 1 april voor iedereen) is een verplicht entreebewijs te koop bij de kaartautomaat.Je kunt de wandeling tot 13 km inkorten door de routebeschrijving van de gestippelde afkorting op de kaart te volgen. Voor de korte route geldt geen toegangsbeperking. Honden: alleen korte route (13 km).
Reacties
Korte route: te veel verhard
Tika, 23-07-2022
Zestien jaar geleden al eens de volledige route gelopen, vandaag de korte. Heel mooi, maar vanaf Kasteel De Wittenburg alleen nog maar verhard. Dat betekent meer dan de helft over verharde (fiets)paden. Bij het begin van die inkorting moet je overigens niet de N44 oversteken, maar via een tunnel er onderdoor en daarna LA de Raaphorstlaan in. Aan het einde is het trouwens veel leuker om niet via de (saaie) woonwijk naar het station te lopen, maar via het groene pad langs het spoor. Bij de woonwijk dus niet RD gaan, maarLA. Je komt dan langs een kinderboerderij, Theehuis Jansland en een begraafplaat. Na een bochtje naar links RA naar het sppor en daar RA over wandelpad tot aan het station.
Groene stad
Suzanne, 24-04-2022
Zondag 24 april 2022 de korte versie (13,5 km) van deze route gelopen. Je kunt vanaf CS eenvoudig de markering van het Kustpad en later het Marskramerpad volgen. Bij twijfel en vanaf de routeverkorter de app gebruikt. Mooie wandeling door de groene parken en landgoederen van Den Haag en Wassenaar.
De horsten
Wietske Heijboer-Warnders, 10-04-2014
Heerlijke wandeling gehad gisteren.Prachtig gebied!
echt de groenen longen van Den Haag.
Ik wil even vermelden dat op het laatste grote kruispunt op de route naar landgoed De Horsten een verandering op wandelaars en fietsers heeft plaatsgevonden. Je kan op het kruispunt niet meer het fietspad volgen. Dat is er niet! wij hebben de paarden oversteek die daar wel ligt gevolgd en kwamen zo op de ventweg!
Afstand
Wandelzoekpagina, 07-10-2012
Deze wandeling kan in twee afstanden gelopen worden: 13 of 19 km. Ik heb de afstanden aangepast en andere afstanden verwijderd.
Aantal kilometers
WinnyH, 07-10-2012
Als ik zoek op wandelingen in Den Haag, zie ik o.a. deze wandeling van 11 km staan, maar als ik doorklik blijkt het een wandeling van 13 of 19 km te zijn en volgens de reacties kom je uiteindelijk uit op een kilometer of 22. Het dubbele dus!
wandeling Horsten
Gwenda Hisgen, 16-08-2012
vandaag de wandeling gedaan. Schitterend dat we in de Randstad zo'n mooi stukje natuur hebben. De hele wandeling was mooi. Veel bos,landgoed en mooie huizen. Sla de Horsten niet over! Het is de moeite waard! Hele mooie dag gehdad!
wandeling de horsten
leo scholte, 19-03-2012
Mensen denk erom, dat landgoed de horsten op maandag gesloten is voor wandelaars, alsmede ook het theehuisje.
NS-wandeling De Horsten
Mart Krijtenburg, 25-10-2008
Wij hebben vandaag deze wandeling gelopen en vonden het een mooie wandeling. Uiteraard hoor je wel een groot deel van de wandeling auto's rijden en ga je een stuk door de bebouwde kom van Wassenaar (met prachtige huizen), Maar dat was te verwachten.
niks aan
iris, 23-10-2008
ik vond er niks aan,veel te veel bebouwd,verkeer enz.. t is dat we zelf zo gezellig waren en dat t een prachtige herfstdag was, maar voor mij geen horsten meer..volgende keer weer gewoon een wandelingetje naar de bijenkorf als ik in den haag ben..
NS-wandeling De Horsten
Marcel Stroo, 08-08-2006
Dinsdag 8 augustus j.l. deze mooie wandeltocht gelopen. Het eerste gedeelte tot Wassenaar loop je door een smalle groene strook langs diverse landhuizen en kastelen. Na Wassenaar loop je door landgoed De Horsten, waarvoor € 1,00 bij een automaat betaald moet worden om dit te mogen betreden. Het is een wandeltocht met veel links-en rechtsaf, dus geen lange rechte wegen. De uiteindelijke afstand is wel iets meer dan de 19 kilometer die het routeboekje vermeldt.
De Horsten 07-01-2006
Jeroen van der Linden, 07-01-2006
Een schitterende wandeling, met name het laatste deel vanaf Wassenaar. De route is erg duidelijk beschreven. Ook de aangebrachte markering was perfect, behalve op het laatste stukje bij Voorschoten onbrak er 1 (of hebben we gemist). Ik heb de afstand met de GPS opgemeten en we kwamen tot 20,5 kilometer, maar we hebben een stukje afgesneden.
weg kwijt
ernst, 15-10-2005
Hoi Lidy,
moeet wel even in m'n geheugen graven maar ik herinner mij (toen ik de routebeschrijving er weer bij pakte) dat ik daar bijna de mist in ging omdat ik het verkeerde bruggetje wilde nemen. Er staat: "en ga circa 150 meter na een bruggetje rechtsaf de
brug over." Dus niet na 150 meter rechtsaf dat bruggetje over, maar 150 meter NA dat bruggetje een andere brug over...! Is dat misschien jullie fout geweest? Het stukje daarvoor, klinkerweg/vijfsprong was dacht ik wel duidelijk (na dat prachtige Wilgenlaantje...).
Groet,
Ernst
weg kwijt
Lyda, 18-09-2005
Vorig jaar september heb ik deze route samen met mijn moeder gelopen. Wij vonden het een schitterende route. Nooit geweten dat er zo dicht bij huis zoveel groen was. Wij hebben genoten, totdat we op landgoed de Horsten kwamen. Nadat we een smal pad tussen de weilanden gevolgd hadden (het wilgenlaantje) moesten wij volgens de routebeschrijving bij een halfverharde weg rechtdoor en daarna bij de vijfsprong naar links. Hier ging het bij ons verkeerd en we hebben ook niet meer de juiste weg gevonden. Na wat rondgedoold te hebben in het bos, kwamen we uiteindelijk weer bij de ingang van het landgoed en zijn we langs de drukke verkeersweg richting station Voorschoten geslenterd. We hebben nog steeds een nare nasmaak van de wandeling en binnenkort wil ik deze wandeling nog een keer gaan lopen. Heeft er iemand een goede tip waar ik op moet letten zodra je van het wilgenlaantje komt, want ik wil hem deze keer goed uitlopen.
afstand!
ernst, 16-09-2005
Hallo Mylene, kan je via de site niet mailen dus maar zo:
Bedankt voor je reactie, het bevestigt mijn vermoeden (en stelt me gerust dat ik idd niet zo traag loop als anders de onvermijdelike conclusie had moeten zijn... ;-)
Groet,
Ernst
Afstand
Mylène, 23-08-2005
Wij hebben deze wandeling afgelopen zondag gelopen. Volgens mijn stappenteller was de wandeling bijna 22 km.
Wie weet de historie van de Wiltzanck?
Martien&Jacqueline Koster, 31-07-2005
Vandaag liepen wij in park De Wiltzanck in Wassenaar met de schitterende mosheuvels en bovenaan een Koeplhuisje (theehuis). Bij thuiskomst gelijk zoeken naar de geschiedenis, doch helaas minime info, Wie weet de gechiedenis hiervan ?
afstand?
ernst, 31-07-2005
Hallo,
Dit is een leuke wandeling. Natuurlijk hoor (en zie) je af en toe verkeer, maar dat lijkt mij in de Randstad onvermijdelijk. Het is leuk lopen door de bossen en over de landgoederen en het eind bij de Horsten (Wilgenpad) is echt prachtig! Vraagje: is er iemand die met een gps de gelopen afstand nauwkeurig kan meten? Het is even geleden dat ik liep, maar de tijd die ik erover deed (3 uur 45 min zuivere looptijd) in combinatie met mijn wandeltempo (plm. 6 km/uur) zou eerder duiden op ruim 20 km ipv 15 (wandelzoekpagina) of 17 (ns-beschrijving). Wie weet het al of wil het eens meten?
Groet,
Ernst
De Horsten
G. van Marwijk, 18-07-2004
Deze wandeling is 17 km (zie nsboekje) en niet 4 zoals wordt vermeld bij deze wandeling.
mooie NS-wandeling De Horsten
henri floor, 24-05-2004
Op donderdag 20 mei 2004, hemelvaartsdag, hadden wij deze wandeltocht gepland, samen met twee vriendinnen. Eén vriendin troffen we op NS-Utrecht CS. Zij reist niet zoveel met de trein en heeft daarom (nog) geen kortingskaart. Mede daarom reisde zij met ons samen om van een meereiskorting van 40% te kunnen genieten. De andere vriendin troffen wij op NS Den Haag Centraal.
Wij lopen veelal tochten van rond de 40 km. Daarbij is ons wandeltempo hoger dan deze dag. Bovendien beginnen we vroeger dan deze dag. Met een 40 km beginnen we normaal meestal tussen 8 en 9 uur.
Nu was het al 10.30 uur geweest en gingen we eerst nog koffiedrinken. En we haalden het wandelboekje bij het NS-loket op. Na een wachttijd van zo'n 10 minuten aan het loket hadden ook wij het wandelboekje De Horsten.
Rond 11.15 uur begaven we ons op pad. Na het verlaten van het station kwamen eerst langs een gebiedje met vijvers met de naam Koekamp. Daarna bereikten we de Malietoren. Hier hadden we wel eens van gehoord. Maar wat voor toren dit nu precies was wisten we eigenlijk niet. Het bleek een autoparkeerplaats te zijn. Na het oversteken van de Utrechtse baan/A12-snelweg betraden we het Haagse Bos.
Doordat de bomen in dit jaargetijde flink veel blad hebben, leek het er ook al aardig op dat we in een bos liepen. We volgden eerst een pad dat min op meer parallel aan de Bezuidenhoutseweg liep. Daarna volgden we de vijver door het Haagse Bos tot aan Huis ten Bosch.
Op het kaft van het NS-wandelboekje stond een foto van Huis ten Bosch afgebeeld. Bij een wandelwijzer met Clingenroute en Voorderoute sloegen we af en bereikten nu landgoed Reigersbergen.
Dit bos met een oude geschiedenis en een aantal oude overblijfselen verlieten we. Daarop bereikten we Park Marlot met het gelijknamige landhuis. Voor de Leidsestraatweg liepen we onder een brug door. Daarbij gingen we even van de route af om bij het Van der Valk Motel Bijhorst een kopje koffie te drinken. Vanwege het zonnige weer gingen we buiten op het terras zitten, enigszins uit de wind.
De weersvoorspelling voor deze hemelvaartsdag waren vooraf wisselend, maar het bleek achteraf mooi wandelweer met maximumtemperaturen tot 19°. Na de rust liepen we weer terug onder het viaduct door. Vervolgens liepen we er overheen en aan de andere kant liepen we er weer onderdoor. Op die manier kwamen we bij het Beukenhorst park. We vonden dat we op het terras van het Van der Valk concern niet ons meegebrachte brood konden opeten. Daarop zochten we een bankje waar we met zijn vieren op konden zitten en zo mogelijk in de zon lag. We waren echter bepaald niet de enigen die deze dag hadden uitgekozen om deze wandeling te maken. En ook die anderen zaten wel eens op een bankje. Uiteindelijk besloten we daarop maar een bankje in de schaduw te nemen. Dit lag nog wel in het bos van het Beukenhorst park en dus ook uit de wind Park Beukenhorst ging over in landgoed De Wittenburg met het gelijknamige kasteel.
Daarop werd koers gezet naar landgoed Rust en Vreugd. Deze werd in de buurt van Kasteel Oud Wassenaar betreden. Op een gegeven moment was ik even achtergebleven bij de anderen en op een splitsing hadden zij een verkeerd pad genomen. Maar omdat de paden niet veel van elkaar afweken bleef ik hen toch zien. Ze waren echter gestopt bij een afgezaagde rechtopstaande boom, waar in de boomstronk een zitplaats was uitgezaagd. Er daar moesten we allemaal even mee op de foto. Toen we ons pad wilden vervolgen zagen we in een weiland een aantal jonge lammetje lopen.
We verlieten het landgoed Rust en Vreugde bij de voormalige Zuivelfabriek van Menken. Op deze plek was men nu bezig met het bouwen van appartementgebouwen. Onze parkoersbeschrijving gaf aan dat we de drukke Rust en Vreugdlaan moesten oversteken en enige tijd moesten volgen, maar wij vonden de weg helemaal niet druk.
Het volgende landgoed dat we betraden was landgoed Wiltzanck. We passeerden een soort hoge theekoepel op de top van een heuvel. We liepen hier van de route af de heuvel op, maar een toegangshek vlak voor de theekoepel verhinderde ons het laatste traject te nemen.
De parkoersbeschrijving op dit landgoed liet te wensen over. Gelukkig was de route hier nog wel gemarkeerd en konden we probleemloos onze route vervolgen.
Vlak voor Raadhuis De Paauw hadden we op een bankje aan een grasveldje bij een theehuisje een rust. Bij Raadhuis de Paauw stond in de vijver een beeldhouwwerk. Dit stelde een dame voor die aan het baden was. Daarbij werd de kuisheid in acht genomen zoals die vroeger gold.
Bij buurtschap Den Deijl veranderde onze looprichting van noord naar oost tot zuidoost. We liepen door de poort van landgoed Raaphorst.
We passeerden een automaat waar we normaliter een toegangskaartje konden kopen voor de koninklijke landgoederen. Maar een pijl wees naar een bemand huisje waar de kaartjes werden verkocht. Na een halve km bereikten we theehuis De Horsten, waar we weer een rust hadden en koffie dronken. Het terras was geheel bezet. Alleen binnen was nog zitplek.
We vervolgden ons pad door de bossen en passeerden daarbij de Seringenberg. Verderop liepen we heel fraai over een smal pad tussen weilanden door en liepen daarbij over een aantal bruggetjes.. We stonden even stil om een kwaakconcert van 3 kikkers optimaal te kunnen beluisteren. We zagen de kikkers ook en bij elk gekwaak zagen we de met lucht gevulde "wangen". Daarbij dachten we, dat ze elk moment uit elkaar zouden klappen.
Op landgoed Ter Horst bleek dat het gelijknamige huis vrijwel onzichtbaar was gemaakt door stellages die tegen de gevel stonden en afgedekt waren met een soort groengekleurd gaas. We liepen door een tunnel onder de spoorlijn Den Haag-Voorschoten door. In de tunnel zat een hele mooie echo. Je moest echter zelf voor het (begin)geluid zorgen. Hoewel we een paar bordjes richting Duivenvoorde hadden gevolgd, lieten we dit landgoed echter rechts liggen. We volgden nu een fietspad langs genoemde spoorlijn en betraden bij Voorschoten het Rosenburgh park Zowel het fietspad langs de spoorlijn als een groot deel van ons pad van het Rosenburgh park grensde aan de Oranjepolder.
Op een splitsing van de NS-wandelroute met het Marskramerpad, zo'n 500 meter voor het eindpunt volgden wij het Marskramerpad even. Maar ook dit pad verlieten we spoedig om even later de Voorstraat in Voorschoten te bereiken. Hier wilden we de dag feestelijk afsluiten met een gezamenlijk diner in restaurant De Blauwe Tram. Omdat wij niet gereserveerd hadden, was er alleen buiten nog plek. We besloten buiten te eten. We complimenteerde de ober met de fraaie homepage van Restaurant De Blauwe Tram. Hij was hier erg door verrast, temeer daar de homepage pas een maand oud was.
Tegen acht uur verlieten we dit etablissement. Op het station namen we snel afscheid van één van de vriendinnen en met z'n drieën reden we met de trein van 20.10 uur naar Den Haag CS en verder via Utrecht CS weer huiswaarts.
Een nog uitgebreider verslag met plaatjes is te vinden op http://www.henrifloor.nl/w040520.htm
randstedelijk geheim
Marijke Meijer, 14-05-2004
Wat een onzin, bovenstaande reactie. Natuurlijk moet je als je in een van de drukstbevolkte delen van de wereld gaat wandelen rekening houden met af en toe asfalt. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door idyllische kronkellaantjes op Zuid-Hollandse landgoederen, langs slootjes vol met jong waterwild. Nooit geweten dat je dicht bij huis nog zo prachtig wandelen kon. Leg vooral even aan bij theehuis de Horsten, de theedrinkende Haagse dames lijken ook uit een vorige eeuw te stammen. Ik vond het verre van saai op deze prachtige voorjaarsvrijdag. De markering is hier en daar spaarzaam en ontbreekt geheel op de Horsten. Boekje meenemen dus.
Saai
Peter van Oosten de Boer, 22-04-2004
We deden deze nieuwe NS-wandeling begin april - samen met honderden anderen, die blijkbaar verwachtten het Prinselijk Paar te kunnen verschalken. Veel bebouwde kom, veel asfalt, veel verkeerslawaai, niks bijzonders. Geen aanrader, helaas.
Mijn wandeling
Recente reacties
Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.
In de buurt
Gratis nieuwsbrief
Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina
Ontdek Nederland met meer dan 3.000 wandelroutes
- Op de website en in de app WandelZapp
- Natuur-, stads- en GPS wandelingen
- Uitgebreide routebeschrijvingen
- GPS tracks
- Wandelkaarten