OV-Stapper Oostvaardersplassen

Van station Almere Centrum naar station Almere Oostvaarders

OV-Stapper Oostvaardersplassen
 • Bron:

  Wandelnet

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Almere

 • Startadres:

  station Almere Centrum
  Stationsplein 27
  1315 KT Almere

 • Coördinaten:

  52°22’30” N   5°13’9” E

Wandelen waar nog niet zo lang de zee tekeer ging. Pas in 1976 kwamen de eerste bewoners naar Almere en kijk eens wat een enorme stad het nu is. Eromheen een enorm uitgestrekt gebied met nog steeds heel veel water. U kunt eerst het moderne stadscentrum van Almere even in lopen. Daarna gaat de route door een aantal wijken van Almere naar de Lepelaarplassen, het kleinere broertje van de Oostvaardersplassen. Het enorme gemaal de Blokq van Kuffeler heeft ervoor gezorgd dat u hier redelijk droge voeten houdt tijdens het lopen. Bij helder zicht kunt u aan de overkant van het water het Paard van Marken, de karakteristieke vuurtoren van Marken zien. Het Wilgenbos ontstond doordat wilgenmatten die de dijk moesten beschermen, uitliepen. En dan de Oostvaardersplassen, een oergebied. Het gebied zelf is niet toegankelijk (alleen als er ijs ligt), maar lopend langs de rand ervan en vanuit het bezoekerscentrum heeft u een prachtig zicht op het gebied en alle bijzondere dieren die er leven. Als u van ruimte, Nederlandse wolkenluchten, vergezichten, vogels en vele andere dieren houdt, is deze route een absolute must.
Doordeweeks kunt u de route ook na 9 km beginnen. Let op: het pad langs de Oostvaardersplassen is van ca. half januari tot half april niet toegankelijk, omdat juist in dit deel van het gebied zwakke dieren worden afgeschoten. Tijdens deze periode volgt u de wintervariant. Is de hele route te lang? Ga dan naar station Almere Oostvaarders en loop in tegengestelde richting via de Groene Loper (een wandelroute tussen station Almere Oostvaarders en bezoekerscentrum De Oostvaarder) naar het bezoekerscentrum (ruim 2 km) en geniet daar van het mooie uitzicht. 600 meter verderop is ook nog een uitzichtpunt. Via dezelfde route loopt u terug naar station Almere Oostvaarders. Ook leuk en goed te doen voor kinderen!

Maak gebruik van de links 'Routebeschrijving' en 'Kaart' op de website van Wandelnet. Registreren of inloggen is dan niet nodig.

Reacties op wandelingen

Wandeling

Inge Poghossian, 26-06-2018

afgelopen vrijdag deze wandeling gelopen, het was er prima weer voor. Niet te warm en die paar spetters regen mochten de pret niet drukken. Heb wel enkele kantekeningen het stuk langs het Von Draispad via de 2 bruggen en de Trekvogelweg is een beetje saai, helaas het kan niet anders. Bij de aftakking voor de vogelkijkhut moet je volgens de beschrijving voor de brug het graspad nemen, is echter geen doen als er niet gemaaid is. Je kunt beter op het fietspad blijven, volg bordje De Trekvogel gewoon. De route door het Wilgenbos heb ik ook maar overgeslagen, gevolg is wel dat je langer op de Oostvaardersringdijk loopt, niet echt gezellig. Even verder als je op de Wout Wagtmanspad zit en je recht moet op de Verbindingspad zou je ook weer op een graspad verder moeten. Het bankje op de heuvel is er echter niet meer maar de heuvel is niet te missen en het graspad als er gemaaid is ook niet. Het pad is wel vrij donker door overhangende takken ed. Je kunt ook gewoon het fietspad blijven volgen tot de brug bij het Jac P Thijssepad. De zomervariant vanaf het veerooster tot de uitzichtsheuvel is een lang stuk. Het lijkt in eerste instantie wel alsof je dat punt ergens ongezien voorbij bent gegaan maar nadat je langs het hek gekomen bent, zie je de afslag naar links voor de heuvel. Op het la atste stukje gaat er ook iets niet helemaal goed meer. Met de brug ga je over de ringweg om vervolgens met een soort van trap links naar beneden te gaan. Dit bospaadje zou je v erder moeten volgen. Ze vergeten te vermelden dat je 2 tot 3 keer een fietspad en een breed bospad kruist. De speeltuin heb ik niet gezien en ben zelf bij de 3de of 4de kruising naar links gegaan. Na ongeveer 150 meter kom je weer over de brug waar sprake van is in de tekst en loop je zo naar het station volgens beschrijving. Leuke route alleen toch jammer dat het merendeel over verhard terrein gaat. Het is onvermijdelijk maar toch. De openingstijden van de Trekvogel zijn ruimer dan er in de beschrijving staat, even van te voren op internet opzoeken. Het natuurbelevingscentrum van Staatsbosbeheer vond ik tegenvallen. Geen informatie over het gebied mn over wandelroutes ed en de telescoopkijker in het kraaiennest was er niet.

Prachtige wandeling

Mariska de Heer, 07-01-2014

Ik heb deze wandeling op oudjaarsdag 2013 gelopen. Erg mooie wandeling door prachtige natuur. Bij de Lepelaarsplassen is het de moeite waard om even af te slaan naar de Vogelhut De Lepelaar. Vanaf dit punt is er een prachtig uitzicht over de plassen. Op het punt van het Wilgenpad, is de route in te korten. Ik heb hem echter in het geheel gelopen, dus ook door het wilgenbos. Dit was een hele uitdaging, aangezien er vele bomen waren omgevallen door de stormen van de laatste tijd. Hierdoor moest er af en toe letterlijk over bomen geklommen worden. Verder was het op deze dag ook erg modderig en kostte het soms moeite overeind te blijven. De Oostvaardersplassen zijn geweldig mooi om doorheen te lopen via een goed aangelegd, geasfalteerd pad. Als je goed om je heen kijkt, kun je zo nu en dan een edelhert of konikspaard zien.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info