Rondom Zuid-Limburg etappe 10

Spoorwegen, zink en drie talen: Noorbeek - Kelmis

Rondom Zuid-Limburg etappe 10
 • Bron:

  Weg van de Buis

 • Afstand:

  25 km

 • Startplaats:

  Noorbeek

 • Startadres:

  bushalte Dorpsstraat, Noorbeek
  Sint Maartensweg 1
  6255 AP Noorbeek

 • Coördinaten:

  50°46’8” N   5°48’44” E

Vanaf Noorbeek loopt u al na een paar kilometer weer in België. En hoewel we verder in dat land blijven en de dialecten gewoon in elkaar overlopen, steken we daar 2 keer een officiële taalgrens over. Toch houdt die taal in de Voerstreek de gemoederen nog weleens bezig: in Remersdaal voelde iemand de drang om 'Village Wallon' op een huis te kalken. Niet zo verwonderlijk, want het is het enige dorp in de Voerstreek waar het Frans de kerktaal is. Het Vlaamse Voeren is een faciliteitengemeenschap. Dat wil zeggen dat de gemeente ook in het Frans met haar bewoners moet kunnen communiceren. In Kelmis bent u in de Duitstalige Gemeenschap van België, maar aan de tweetalige straatnaambordjes ziet u dat hier de inwoners in het Frans gefaciliteerd kunnen worden. In het gebied ten zuiden van Limburg komt de treinliefhebber aardig aan zijn trekken. De tunnels, de viaducten, het uitzicht op het station van Montzen: het is een waar spoorfestijn. Het hoogtepunt is natuurlijk het indrukwekkende 1200 m lange spoorviaduct van Moresnet. Vlak voor het eindpunt in Kelmis loopt u over het oude tracé van spoorlijn 39b, aangelegd in verband met de winning van lood en zink in het kleine landje Neutraal Moresnet. Ook in Plombière (!) een paar kilometer eerder heeft de mijnbouw zijn sporen nagelaten: op de zogenaamde haldes calaminaires groeien door de zware metalen in de bodem planten als het zinkviooltje. En ook de grot waar de Geul via een spectaculaire waterval in verdwijnt, is aangelegd in verband met de mijnwerkzaamheden.Voor alle etappes zie: www.wandelzoekpagina.nl/rondom-zuid-limburg

Reacties op wandelingen

Wandeld door geschiedenis

Peter Smit, 23-12-2018

Ook in december een hele mooi wandeling. Wil je nog meer van etappe 10 en 11 willen genieten dan is het raadzaam om de boeken Moresnet van Philip Dröge en Zink van David van Reybrouck te hebben gelezen. Weer gebruik gemaakt van het boekje van Alex Buis en TopoGPS op mijn telefoon.

Nieuw gastadres Vrienden op de Fiets

Henk Juffer, 09-04-2018

Sinds april 2018 is er een nieuw overnachtingsadres van Vrienden op de Fiets (Vodf) in Noorbeek. Ongeveer 750 meter vanaf de route (wel een klimmetje). Zie website van Vodf want het gastadres staat nog niet in de papieren gids van 2018.

Wandeling vol met hoogtepunten

Mark van der Kroft, 20-02-2017

Prachtige wandeling op en af onder Zuid-Limburg... Heerlijk rustig zelfs op zondag en wat een variatie. Zeer geschikt voor treinliefhebbers en iedereen die van heuvels houdt. Ondanks de redelijke afstand prima te doen ook met openbaar vervoer. Absolute aanrader!

In de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Een wandeling rondom Zuid-Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Een wandeling rondom Zuid-Limburg

Horeca

Auberge de Moresnet

Rue du Village 75

4850 Moresnet

Café d'r Pley

Pley 2

6255 AG Noorbeek

Eetcafé Tinus

Bovenstraat 9

6255 AT Noorbeek

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info