Rondom Zuid-Limburg etappe 4

Nederland op zijn smalst en Maaswinkel: Susteren - Eisden (B)

Rondom Zuid-Limburg etappe 4
 • Bron:

  Weg van de Buis

 • Afstand:

  26 km

 • Startplaats:

  Susteren

 • Startadres:

  station Susteren
  Spoorstraat 21
  6114 EL Susteren

 • Coördinaten:

  51°3’44” N   5°51’48” E

Het zou zo leuk zijn om in een uurtje rechtsreeks van de Duitse grens bij Susteren naar België te lopen. Helaas levert dat niet de fraaiste wandeling op. Onze weg voert dan ook schuin door Nederland op zijn smalst, voorzichtig laverend tussen bedrijventerreinen en stedelijke gebieden, die hier als bloedpropjes zijn blijven hangen. Ook moeten we de wegen, de spoorlijn en het Julianakanaal over die zich door de flessenhals persen. Het heeft wel wat om juist in zo'n gebied op zoek te gaan naar die versnipperde, geïsoleerde stukken groen. De nieuwe natuur bij de Geleenbeek, het varenrijke Limbrichterbos: het voelt er een beetje eenzaam aan, onontdekt door de toeristen die er voorbijrazen langs de A2 op weg naar het heuvelland. Over het zompige Grasbroek bij het gelijknamige kasteel hangt zelfs een wat unheimische sfeer. Eenmaal de snelweg over loopt u duidelijk merkbaar de Maasvallei in met in de verte zicht op het Kempens Plateau. Met de pont steekt u de Maas over naar België, waar u in de zomermaanden direct de nationale delicatesse kunt proeven in het frietkot. De tocht gaat dan verder door velden en bosjes naar Leut met zijn mooie kasteel en dorpskern. Vanaf hier loopt u naar het natuurgebied rond een grindplas. De ruige, nieuwe natuur wordt er in toom gehouden door konikpaardjes en gallowayrunderen. Over veldwegen bereikt u de brug over de Zuid-Willemsvaart. Aan de overkant liggen de uitgestrekte en onvervalst Belgische woonwijken van de gemeente Maasmechelen, waar u de bus naar Maastricht kunt nemen.Voor alle etappes zie: www.wandelzoekpagina.nl/rondom-zuid-limburg

Reacties op wandelingen

Aanvulling/correctie

Karel van de Molen, 01-08-2019

Beste Alex, Een bijzondere route, deze 4e etappe, die ik gisteren gelopen heb. Wat hoor je inderdaad zoals je schrijft lang het geluid van de A2. En toch ook heel mooie gedeeltes. En wat nauwkeurig beschreven, met name ook waar het om kleine paadjes gaat! Een paar opmerkingen als het mag. Bij het begin van de tocht, langs de Geleenbeek, kom je als je het veld uitgaat 'na een hekje op een asfaltweggetje.' Je moet dan naar rechts -en dit ontbreekt in de beschrijving; in feite kom je bij dit asfaltweggetje op een T-splitsing en je kunt dus links of rechts; het naar rechts gaan ontbreekt in de beschrijving- en dan klopt weer wat je verder schrijft om aan het einde van dit weggetje rechtsaf te gaan. Vorig jaar heeft Hans al iets geschreven over het dichtbegroeide pad, net nadat je de A2 bent overgestoken. Het pad is inderdaad onbegaanbaar. Je kunt door het graanveld gaan, wat meerderen hebben gedaan, maar het loopt bepaald niet gemakkelijk. En of de boer er blij mee is... Ik heb na de pont echt moeten zoeken wat je bedoelt. Uiteindelijk kan de beschrijving volgens mij eenvoudiger en helder, iets als: 'Bij het verlaten van de pont iets naar boven en dan naar links, vervolgens eerste weg met betonplaten rechts inslaan. (Achter het frietkot is geen pad of weg; En er staan twee borden pas verder naar links met de weg naar knooppunt 56, een rechtdoor en een op de weg die je bedoelt; dat zorgt dus voor verwarring.) Bijna aan het eind moet het niet nummer 103A zijn, maar 107. Dank voor de fantastische route!

Graspad na oversteken snelweg

Hans, 01-06-2019

'Op T-splitsing van asfaltwegen RD graspad in.' Ik zag op Google Maps dat hier vroeger inderdaad een graspad liep. Nu is het voornamelijk onkruid met heel veel brandnetels en moeilijk begaanbaar. Ik ben door de greppel gegaan tussen het onkruid en de akker, maar dit liep niet echt lekker. Alternatief is om bij de T-splitsing linksaf te gaan (let op! Kan druk zijn) en dan de eerste weg rechtsaf (Hoge Kanaalweg). 'Volg de asfaltweg 75 m en ga dan tegenover huisnr. 103 RA een asfaltpad in.' Dit moet huisnr. 107 zijn.

Brug Berg weer open

Alex Buis, 06-08-2017

De Brug over het Julianakanaal bij Berg aan de Maas is weer toegankelijk. De omleidingsroute haal ik uit de routebeschrijving.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Een wandeling rondom Zuid-Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Een wandeling rondom Zuid-Limburg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info