Rondom Zuid-Limburg etappe 4

Nederland op zijn smalst en Maaswinkel: Susteren - Eisden (B)

Rondom Zuid-Limburg etappe 4
 • Bron:

  Weg van de Buis

 • Afstand:

  26 km

 • Startplaats:

  Susteren

 • Startadres:

  station Susteren
  Spoorstraat 21
  6114 EL Susteren

 • Coördinaten:

  51°3’44” N   5°51’48” E

Het zou zo leuk zijn om in een uurtje rechtsreeks van de Duitse grens bij Susteren naar België te lopen. Helaas levert dat niet de fraaiste wandeling op. Onze weg voert dan ook schuin door Nederland op zijn smalst, voorzichtig laverend tussen bedrijventerreinen en stedelijke gebieden, die hier als bloedpropjes zijn blijven hangen. Ook moeten we de wegen, de spoorlijn en het Julianakanaal over die zich door de flessenhals persen. Het heeft wel wat om juist in zo'n gebied op zoek te gaan naar die versnipperde, geïsoleerde stukken groen. De nieuwe natuur bij de Geleenbeek, het varenrijke Limbrichterbos: het voelt er een beetje eenzaam aan, onontdekt door de toeristen die er voorbijrazen langs de A2 op weg naar het heuvelland. Over het zompige Grasbroek bij het gelijknamige kasteel hangt zelfs een wat unheimische sfeer. Eenmaal de snelweg over loopt u duidelijk merkbaar de Maasvallei in met in de verte zicht op het Kempens Plateau. Met de pont steekt u de Maas over naar België, waar u in de zomermaanden direct de nationale delicatesse kunt proeven in het frietkot. De tocht gaat dan verder door velden en bosjes naar Leut met zijn mooie kasteel en dorpskern. Vanaf hier loopt u naar het natuurgebied rond een grindplas. De ruige, nieuwe natuur wordt er in toom gehouden door konikpaardjes en gallowayrunderen. Over veldwegen bereikt u de brug over de Zuid-Willemsvaart. Aan de overkant liggen de uitgestrekte en onvervalst Belgische woonwijken van de gemeente Maasmechelen, waar u de bus naar Maastricht kunt nemen.Voor alle etappes zie: www.wandelzoekpagina.nl/rondom-zuid-limburg

Reacties op wandelingen

Graspad na oversteken snelweg

Hans, 01-06-2019

'Op T-splitsing van asfaltwegen RD graspad in.' Ik zag op Google Maps dat hier vroeger inderdaad een graspad liep. Nu is het voornamelijk onkruid met heel veel brandnetels en moeilijk begaanbaar. Ik ben door de greppel gegaan tussen het onkruid en de akker, maar dit liep niet echt lekker. Alternatief is om bij de T-splitsing linksaf te gaan (let op! Kan druk zijn) en dan de eerste weg rechtsaf (Hoge Kanaalweg). 'Volg de asfaltweg 75 m en ga dan tegenover huisnr. 103 RA een asfaltpad in.' Dit moet huisnr. 107 zijn.

Brug Berg weer open

Alex Buis, 06-08-2017

De Brug over het Julianakanaal bij Berg aan de Maas is weer toegankelijk. De omleidingsroute haal ik uit de routebeschrijving.

Omleidingsroute

Frans van Veen, 10-06-2017

Beste Alex, Bedankt

Toon meer

In de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Een wandeling rondom Zuid-Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Een wandeling rondom Zuid-Limburg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info