Struinen door de Babantse Sahara

Hart van Brabant

Versiedatum: 13-12-2022

www.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.com
20 KM
Start:

café De Kiosk, Loon op Zand

Details

Deze pittige en avontuurlijke rondwandeling voert ons door het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, één van de grootste en mooiste natuurgebieden van Nederland. Met dertig vierkante kilometer levend stuifzand in is de 'Brabantse Sahara' bovendien één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Het zand is afgezet door poolwinden in de laatste ijstijd en eeuwenlang is het gebied bedekt door oerbos, totdat de streekbewoners in de Middeleeuwen brandhout en landbouwgrond nodig hebben. In de 14e eeuw laten de boeren er hun vee grazen op de heide waardoor de grond uitgeput raakt. De wind blaast vervolgens steeds grotere zandvlaktes open. De opmars van het stuifzand kan alleen tegengehouden worden door naaldbomen te planten. Het gebied groeit dicht! Maar door het natuurherstelproject van Natuurmonumenten is dit unieke stuifzandlandschap van de Loonse en Drunense Duinen grotendeels teruggebracht naar een oorspronkelijke situatie. Door weer en wind heeft het zand weer vrij spel gekregen!

Bij vertrek vanuit Loon op Zand bereiken we door het Land van Kleef de uitgebreide zandverstuivingen van de Brabantse Sahara. Hier voert de route door het mulle stuifzand afgewisseld met bos en heidevelden en langs oases als Uitspanning Bosch en Duin, Herberg De Drie Linden naar Café Restaurant De Roestelberg. Het laatste traject gaat langs de IJsbaan door het bosgebied van de Loonse Duinen en over de Kraanvense Heide terug te keren naar ons vertrekpunt in Loon op Zand.

Deze wandelroute vraagt door het open karakter van het landschap om een goed oriëntatievermogen. Het gebruik de kaart is noodzakelijk en het gebruik van een GPS kan hierbij uitstekend van dienst zijn! Maar ook bieden de groen-gele markeringen van het wandelroutenetwerk onderweg steun.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info