Struinen door de Babantse Sahara

Hart van Brabant

Struinen door de Babantse Sahara
 • Bron:

  Charles Aerssens

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Loon op Zand

 • Startadres:

  café De Kiosk
  Oranjeplein 20A
  5175 BE Loon op Zand

 • Coördinaten:

  51°37’38” N   5°4’27” E

Deze pittige en avontuurlijke rondwandeling voert ons door het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, één van de grootste en mooiste natuurgebieden van Nederland. Met dertig vierkante kilometer levend stuifzand in is de 'Brabantse Sahara' bovendien één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Het zand is afgezet door poolwinden in de laatste ijstijd en eeuwenlang is het gebied bedekt door oerbos, totdat de streekbewoners in de Middeleeuwen brandhout en landbouwgrond nodig hebben. In de 14e eeuw laten de boeren er hun vee grazen op de heide waardoor de grond uitgeput raakt. De wind blaast vervolgens steeds grotere zandvlaktes open. De opmars van het stuifzand kan alleen tegengehouden worden door naaldbomen te planten. Het gebied groeit dicht! Maar door het natuurherstelproject van Natuurmonumenten is dit unieke stuifzandlandschap van de Loonse en Drunense Duinen grotendeels teruggebracht naar een oorspronkelijke situatie. Door weer en wind heeft het zand weer vrij spel gekregen!

Bij vertrek vanuit Loon op Zand bereiken we door het Land van Kleef de uitgebreide zandverstuivingen van de Brabantse Sahara. Hier voert de route door het mulle stuifzand afgewisseld met bos en heidevelden en langs oases als Uitspanning Bosch en Duin, Herberg De Drie Linden naar Café Restaurant De Roestelberg. Het laatste traject gaat langs de IJsbaan door het bosgebied van de Loonse Duinen en over de Kraanvense Heide terug te keren naar ons vertrekpunt in Loon op Zand.

Deze wandelroute vraagt door het open karakter van het landschap om een goed oriëntatievermogen. Het gebruik de kaart is noodzakelijk en het gebruik van een GPS kan hierbij uitstekend van dienst zijn! Maar ook bieden de groen-gele markeringen van het wandelroutenetwerk onderweg steun.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café brasserie De Kiosk

Oranjeplein 20A

5175 BE Loon op Zand

Landgoed Bosch en Duin

Schoorstraat 50

5071 RC Udenhout

Herberg De Drie Linden

Giersbergen 8

5151 RG Drunen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info