Struinen door de Babantse Sahara

Hart van Brabant

Struinen door de Babantse Sahara
 • Bron:

  Charles Aerssens

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Loon op Zand

 • Startadres:

  café De Kiosk
  Oranjeplein 20A
  5175 BE Loon op Zand

 • Coördinaten:

  51°37’38” N   5°4’27” E

Deze pittige en avontuurlijke rondwandeling voert ons door het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, één van de grootste en mooiste natuurgebieden van Nederland. Met dertig vierkante kilometer levend stuifzand in is de 'Brabantse Sahara' bovendien één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Het zand is afgezet door poolwinden in de laatste ijstijd en eeuwenlang is het gebied bedekt door oerbos, totdat de streekbewoners in de Middeleeuwen brandhout en landbouwgrond nodig hebben. In de 14e eeuw laten de boeren er hun vee grazen op de heide waardoor de grond uitgeput raakt. De wind blaast vervolgens steeds grotere zandvlaktes open. De opmars van het stuifzand kan alleen tegengehouden worden door naaldbomen te planten. Het gebied groeit dicht! Maar door het natuurherstelproject van Natuurmonumenten is dit unieke stuifzandlandschap van de Loonse en Drunense Duinen grotendeels teruggebracht naar een oorspronkelijke situatie. Door weer en wind heeft het zand weer vrij spel gekregen! Bij vertrek vanuit Loon op Zand bereiken we door het Land van Kleef de uitgebreide zandverstuivingen van de Brabantse Sahara. Hier voert de route door het mulle stuifzand afgewisseld met bos en heidevelden en langs oases als Uitspanning Bosch en Duin, Herberg De Drie Linden naar Café Restaurant De Roestelberg. Het laatste traject gaat langs de IJsbaan door het bosgebied van de Loonse Duinen en over de Kraanvense Heide terug te keren naar ons vertrekpunt in Loon op Zand. Deze wandelroute vraagt door het open karakter van het landschap om een goed oriëntatievermogen. Het gebruik de kaart is noodzakelijk en het gebruik van een GPS kan hierbij uitstekend van dienst zijn! Maar ook bieden de groen-gele markeringen van het wandelroutenetwerk onderweg steun.

Reacties op wandelingen

Duinen

Jan Joosten, 03-11-2018

Vandaag een hele mooie tocht gelopen. Vooral het stuk door de duinen is heel erg mooi. Ook een mooie afwisseling met de bossen rondom de duinen. Alleen het laatste stuk naar Loon op Zand heeft best veel lange brede paden. Nog een opmerking over de routebeschrijving. Paaltje KNP20 is waarschijnlijk iets verplaatst. Deze staat nu op een kruising. Even later is de splitsing waar je linksaf moet naar KNP36. Dus gewoon de route rechtdoor blijven volgen en niet bij KNP20 naar links gaan.

Struinen!

Margot, 31-08-2017

Wat een geweldige wandeling, vooral het struinen was heerlijk! Zelf je weg zoeken door het zand, klein beetje dwalen zonder de TV toren uit het oog te verliezen, ik heb enorm genoten! Wel werd het wat moeilijk in het open stuk waar je zelf een beetje je pad moest vinden.. Bij punt 3, na de eerste2 bordjes 'kwetsbare heide, niet betreden' werd het toch wat moeilijk bij de 2e Y splitsing. Tussen de Y splitsingen liggen grote takken van de grove den, ik denk om zandduinen te verplaatsen ofzo, maar dit bemoeilijkt het vinden van de juiste weg. Ik ging hier dan ook de mist in. Maar dankzij de goede aanwijzingen ben ik wel weer op het juiste pad gekomen bij de horeca.

23-07-17

Twan van den Heuvel, 23-07-2017

Vandaag deze mooie tocht gelopen....genoten!!! Fijn dat hij langs een aantal horeca gelegenheden komt voor een hapje en een drankje. Honden kunnen gerust mee,,,,aangelijnd . Je komt ook nog door 2 losloop gebieden. Dankjewel,,,,hij is top.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info