Trage Tocht Assen (stadse tochten)

Landgoed Valkenstijn, Anreperdiep en Asserbos

Trage Tocht Assen (stadse tochten)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Assen

 • Startadres:

  station Assen
  Stationsplein 2
  9401 LB Assen

 • Coördinaten:

  52°59’31” N   6°34’13” E

We maken een mooie wandeling om en door de Drentse hoofdstad Assen. Na het Oosterpark lopen we al snel door landgoed Valkenstijn, een groene oase met oude bomen, lanen, houtwallen en grasweides. De graftombe waar we langs komen, is imposant. Over een oude spoorlijn gaat de route de stad uit. Dan bevinden we ons ook meteen midden in het romantische beekdal van de Drentsche Aa. We passeren het Poepenhemeltje, een kleine schans uit de tijd van Bommen Berend. En voorlopig blijven we steeds de stadsrand volgen over halfverharde paadjes langs het beekdal. We wanen ons op een oud Kerkpad rond het Anreperdiep en door de buurtschap Anreep helemaal in het landelijk gebied, ver weg van de stad. De route vervolgt over de Oude Trambaan, nu een fietspad, en even verderop lopen we nog over een stukje historische Mandenweg. Volgt een behoorlijk gekronkel over het uitgestrekte, maar wel groen gelardeerde terrein van de instellingen Vanboeijen en GGZ Drenthe. We komen in het Asserbos, een bijzonder bos zo midden in de stad en al eeuwenoud. We lopen over fraaie bomenlanen en langs de vijvers komen we bij het Duurzaamheidscentrum, waar het goed uitrusten is. Langs de Noorderbegraafplaats en de Drentse Hoofdvaart wandelen we naar het centrum. Ook hier een overvloed aan horeca. Door de Gouverneurstuin, langs het Drents Museum en natuurlijk het standbeeld van Bartje lopen we terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage Tocht Assen

WandelMaara, 08-01-2020

Dit is de eerste wandelroute die mij zo heeft weten te verrassen. Ik wist niet dat Assen zoveel bos had en dat de stadsranden zo groen waren. De rust en stilte waren zeer aangenaam en totaal onverwacht tijdens een Stadse Trage Tocht. Wil je Assen van een andere kant leren kennen? Loop dan zeker deze wandeling.

Trage Tocht Assen

Els Beelen - van der Gaarden, 27-12-2018

Vandaag deze Trage Tocht gelopen. Fijne wandeling, vooral bij dit sombere weer. Vanwege de mogelijkheid tot parkeren zijn we de tocht bij het Duurzaamheidscentrum gestart, dat kan ook prima, om 9 uur al open voor een kop koffie. Verder mooi door het Asserbos en ook het beekdal van het Anreperdiepje is prachtig. Wij namen daar het vlonderpad naar het Poepenhemeltje en verder via een onverhard pad aan de andere kant van het weiland, wel zo leuk. Via een smal bruggetje kom je uiteindelijk weer op het fietspad. Het Kerkpad kenden wij nog niet, ook een mooi stukje, het gedeelte over het terrein van het Van Boeijenoord bijzonder en het laatste stukje Asserbos ook weer prachtig.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Duurzaamheidscentrum Assen

Bosrand 2

9401 SL Assen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info