Trage Tocht Bergen op Zoom (stadse tocht)

Markiezenhof, Ravelijn, Waterschans, Binnenschelde

Trage Tocht Bergen op Zoom (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Bergen op Zoom

 • Startadres:

  station Bergen op Zoom
  Stationsplein 1
  4611 BX Bergen op Zoom

 • Coördinaten:

  51°29’42” N   4°17’44” E

We maken een prachtige wandeling vol contrasten door oude binnenstad, langs groene gangen en uitgestrekte watervlaktes. Met herinneringen aan het militair verleden als vestingstad en poort naar de Zuiderwaterlinie, maar ook recenter de Tweede Wereldoorlog. Op de Grote Markt staat het oude stadhuis te pronken, een 17e eeuws monument met ontelbare kleine ruitjes. Het Markiezenhof is een van de mooiste stadspaleizen, gebouwd in de 15e eeuw en tegenwoordig museum. Karakteristiek zijn de trapgevels en verschillende soorten baksteen. Door een langgerekt plantsoen langs het Bolwerk lopen we naar het Ravelijn op den Zoom, het enige volledige overgebeleven verdedigingswerk in de stad, naar ontwerp van Menno van Coehoorn uit de 18e eeuw. De route vervolgt door het Anton van Duinkerkenpark, in 1887 aangelegd op de plek van voormalige vestingwerken. Langs het ingesnoerde riviertje de Zoom, ooit turfvaart, lopen we in een andere wereld, ver weg van stadsgedruis. Bizar is het lange lint van betonblokken dat tanks van de Canadezen moest tegenhouden. We komen verderop bij het Nieuwe Arsenaal nog meer 'fout erfgoed' tegen en wandelen door het voormalige havengebied langs fraaie villa's naar een bijzonder baken in de omgeving. De oude schoorsteen van spiritusfabriek Nedalco was oorspronkelijk 75 meter hoog. Nu even de kaken op elkaar, maar de pas gereconstrueerde Waterschans maakt veel goed. En de komende kilometers loop je in een totaal andere wereld langs moerassige, natte natuur met weidse uitzichten op Zoommeer en Markiezaatsmeer. Het verschil met de wandeling langs de Binnenschelde in de wijk Bergse Plaat is groot, maar beide meren waren ooit onderdeel van de Oosterschelde. In het Reimerswaalpark beklimmen we de 15 meter hoge Nieuwenberg met pergola's en een fraai panorama. Via het stadspark Kijk in de Pot, vroeger vestingwerk en militair oefenterrein keren we terug naar de binnenstad. Nog even flaneren, maar let vooral ook op de bijzondere synagoge aan de Koevoetstraat.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Geef als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info