Trage Tocht Duursche Waarden

IJssel, Fortmond en Achterweerd

Trage Tocht Duursche Waarden
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Den Nul

 • Startadres:

  Infocentrum IJssel Den Nul
  Rijksstraatweg 109
  8121 SR Olst

 • Coördinaten:

  52°21’37” N   6°6’37” E

We maken een prachtige wandeling in de uiterwaarden van de IJssel bij Den Nul, met dank aan Max Schurink voor de routesuggesties. Een heuse jubileumtocht, deze 300e Trage Tocht! De Duursche Waarden waren de eerste uiterwaard in Nederland waar geprobeerd werd om het oorspronkelijke rivierenlandschap met ooibossen en moerassen terug te brengen. De resultaten liegen er niet om. Vanuit het Infocentrum met horeca en diverse exposities lopen we over een fraaie drijfbrug de ruige graslanden in. Over een spannend kronkelpaadje door het zachthoutooibos Korea komen we bij een vogelobservatiehut met uitzicht over de Scherpenzeelsehank. Met een trekpontje zetten we ons zelf over. Bij de IJssel vervolgt de route twee kilometer lang langs de rivier. Grote kans dat we hier Schotse Hooglanders of pony´s zien grazen. We passeren de oude steenfabriek van Fortmond met z´n niet te missen schoorsteenpijp en we kunnen hier in de zomer met het Kozakkenveer de IJssel overvaren naar Veessen om daar van het uitzicht en de horeca te genieten. We vervolgen onze tocht langs de huizen van Fortmond naar het droog hardhout ooibos Achterweerd. Een bijzonder bos aan de rand van de rivier met fraaie beukenlanen. Even over de onvermijdelijke asfaltweg, maar op het laatste stuk lopen we weer door mooie graslanden terug naar het Infocentrum

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Ik dacht dat ik het kende!

Wouter iedema, 17-05-2019

Ik kom hier regelmatig, maar heb nu toch echt volstrekt onbekende stukken gezien. Zo liepen we in de buurt van Fortmont ineens door een prachtig bos met oude beukenlanen! Een echt prachtige wandeling. Natuurlijk wel even oversteken met het kozakkenveer voor koffie en taart. Altijd leuk kletsen met de kozakkenboys!

Is de wandeling andersom?

Gerrit-Jan, 21-05-2017

Wij hebben erg genoten van deze mooie trage tocht. Wat een natuur feest op deze zaterdag in mei. Alleen als ik de reactie van Frank lees heeft hij de wandeling andersom gelopen ? Maakt niks uit natuurlijk maar het trekveertje zat bij ons in het eerste deel van de route. Ik heb een paar fotos aan elkaar geplakt. De ooievaar met jongen (kuikens) is echt gelukt helemaal blij mee. https://youtu.be/92KVuqYxGIQ

Verrassend!

Frank Spoelman, 19-05-2017

Een van de mooiste tochten in Salland met veel verrassende elementen. Bij brasserie Op duur, aan het begin, kun je heerlijk aan het water zitten onder het genot van een kop koffie of thee. Daarna wandel je over een smalle brug, door weilanden met hekjes, door bos, langs de IJssel en kom je halverwege uit bij de restanten van een steenfabriek. Onderweg passeer je verschillende ooievaarsnesten en een honderd meter lange volière met watervogels. Neem vooral de tijd om halverwege de tocht met het kozakkenveer, een prachtige voetveer, naar de overkant van de IJssel te varen. Daar aangekomen heb je 2 restaurants, de mooiste ligt 100 meter stroomafwaarts lopend over de camping langs de waterkant en heeft een mooie Engelse tuin. Terug bij de restanten van de steenfabriek loop je een paar km langs de IJssel en net nadat je rechts bent afgeslagen heb je een trekveer. Leuk om te doen en niet moeilijk. Daarna is er nog een observatiehut en ben je vrij snel weer bij de parkeerplaats. Kom je uit het westen, Gelderland, dan kun je de tocht ook in Veessen beginnen en met het kozakkenveer naar de overkant varen. Een aanrader!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info