Trage Tocht Halfweg

Houtrak, Geuzenbos en Spaarndammerdijk

Trage Tocht Halfweg
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Halfweg (NH)

 • Startadres:

  station Halfweg-Zwanenburg
  Oude Haarlemmerstraatweg 1
  1165 MT Halfweg

 • Coördinaten:

  52°23’9” N   4°44’48” E

Vanuit station Halfweg-Zwanenburg wandelen we direct het bos in. Oud is dit bos zeker niet. Honderdvijftig jaar geleden klotste het zilte water hier nog tegen de zeedijk aan. Het langgerekte IJ stond in open verbinding met de Zuiderzee. Na de aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 ging de inpoldering snel. Tijdens deze wandeling maken we kennis met recreatiegebied oude en nieuwe stijl. We lopen om te beginnen het groene Spaarnwoude in en wel het deel dat van oudsher Houtrak heet. Spaarnwoude was in de jaren zeventig een van de eerste recreatiegebieden in ons land. Grasweiden en vijvers worden doorsneden door fiets- en ruiterpaden. Wij zoeken de onverharde wandelpaadjes op en het is verrassend hoe je deze aan elkaar kunt knopen. Na een pauze bij de manege gaat de tocht verder door halfopen bos. We verlaten Spaarnwoude en steken door naar het Geuzenbos. Dit lage gebiedje is nog geen kwart eeuw natuur. Het verruigt snel, ook al wordt het begraasd door konikpaarden en schotse hooglanders. We wandelen door wilgenbos, tussen meidoorns en paddenpoelen. Op enkele plekken herken je de oude veenpolder. Het Geuzenbos wordt langzaamaan een pareltje. Tot slot klimmen we de Spaarndammerdijk op. We passeren een Amsterdamse banpaal uit 1624. Rembrandt legde deze in 1650 vast op een van zijn schilderijen. Met deze wetenschap volgen we de zeedijk ruim een kilometer richting de oude suikerfabriek van Halfweg.
Indrukwekkende natuur dichtbij de stad! Lange broek aanbevolen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Werkzaamheden afgerond

Rutger Burgers, 04-12-2020

Eind november heeft Hoogheemraadschap Rijnland de werkzaamheden in en om het Geuzenbos afgerond, alle paden zijn weer toegankelijk. Hou er wel rekening mee veel paden kletsnat zijn en dat het vooral dichtbij de Wethouder van Essenweg een grote modderboel is. De route is een tip als de vorst intreedt.

Paden Geuzenbos afgesloten

Rutger Burgers, 10-10-2020

In verband met werkzaamheden ter verbetering van de waterhuishouding zijn veel paden in het Geuzenbos tijdelijk afgesloten. Dit duurt tot medio december 2020.

Afsluiting

W.F.N. Maurits-Kuiper, 18-09-2020

Gister hebben we een poging gedaan om een deel van de route te lopen. Vanaf punt 4 tot aan de wildroosters op de Wethouder van Essenweg is het pad prima. Bij de wildovergang is men bezig met werkzaamheden waardoor het niet mogelijk is om linksaf te gaan het Geuzenbos in. Ook rechtsaf gaan naar het verder verloop van de route bleek niet mogelijk doordat het struikgewas / braamstruiken het pad overwoekerde. Een alternatief bleek niet mogelijk omdat het waterpeil erg hoog was en de bruggetjes onder water stonden. Ik hoop over een tijdje de (aangepaste?) wandeling weer te kunnen doen, want het gebied is prachtig. Dit stuk zou zelfs een mooie aanvulling op de wandeling 'De Bretten' te kunnen zijn.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Koffie bij Kaatje

Spaarndammerweg 2

1165 MR Halfweg

Manage Spaarnwoude

Houtrakkerweg 62

1165 MX Halfweg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info