Trage Tocht Halfweg

Houtrak, Geuzenbos en Spaarndammerdijk

Trage Tocht Halfweg
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Halfweg (NH)

 • Startadres:

  station Halfweg-Zwanenburg
  Oude Haarlemmerstraatweg 1
  1165 MT Halfweg

 • Coördinaten:

  52°23’9” N   4°44’48” E

Vanuit station Halfweg-Zwanenburg wandelen we direct het bos in. Oud is dit bos zeker niet. Honderdvijftig jaar geleden klotste het zilte water hier nog tegen de zeedijk aan. Het langgerekte IJ stond in open verbinding met de Zuiderzee. Na de aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 ging de inpoldering snel. Tijdens deze wandeling maken we kennis met recreatiegebied oude en nieuwe stijl. We lopen om te beginnen het groene Spaarnwoude in en wel het deel dat van oudsher Houtrak heet. Spaarnwoude was in de jaren zeventig een van de eerste recreatiegebieden in ons land. Grasweiden en vijvers worden doorsneden door fiets- en ruiterpaden. Wij zoeken de onverharde wandelpaadjes op en het is verrassend hoe je deze aan elkaar kunt knopen. Na een pauze bij de manege gaat de tocht verder door halfopen bos. We verlaten Spaarnwoude en steken door naar het Geuzenbos. Dit lage gebiedje is nog geen kwart eeuw natuur. Het verruigt snel, ook al wordt het begraasd door konikpaarden en schotse hooglanders. We wandelen door wilgenbos, tussen meidoorns en paddenpoelen. Op enkele plekken herken je de oude veenpolder. Het Geuzenbos wordt langzaamaan een pareltje. Tot slot klimmen we de Spaarndammerdijk op. We passeren een Amsterdamse banpaal uit 1624. Rembrandt legde deze in 1650 vast op een van zijn schilderijen. Met deze wetenschap volgen we de zeedijk ruim een kilometer richting de oude suikerfabriek van Halfweg.
Indrukwekkende natuur dichtbij de stad! Lange broek aanbevolen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie Trage tocht Halfweg

Rutger Burgers, 09-09-2019

Dank voor je commentaar op de routebeschrijving. We zullen het meenemen in een volgende inspectieronde, ergens dit najaar. In de tekst waarschuwen we al dat het gebied Geuzenbos wat moeilijker begaanbaar is . Vooralsnog wil ik de route wel zo houden, want het is er wel zo fraai dat je het ongemak voor lief zou kunnen nemen. Hopelijk toch voldoende 'prikkelend' voor een volgende Trage Tocht.

Trage tocht Halfweg

Wim van Tuyl, 08-09-2019

Wij liepen met 9 mensen vandaag deze leuke en avontuurlijke route. Maar de beschrijving bleek niet altijd duidelijk. Verbetersuggesties: Punt 1. Regel 6: 'Asfaltweg oversteken en rechtdoor'. Bedoeld wordt dat je het bos inloopt. Omdat vanaf de asfaltweg niet goed zichtbaar is dat hier een vage weg begint schept dit verwarring. Wij hadden het althans niet door en kwamen er pas na het nodige gezoek achter. Als je achter 'en rechtdoor ' toevoegt 'het bos in 'vermijd je elk probleem. Punt 3. - Vierde regel van onderen: '(..) en even verder op driesprong rechtsaf'. Het was niet erg duidelijk dat het hier kennelijk om een driesprong ging. 'Rechtsaf' is hier wel zo simpel. De term 'driesprong' wordt in de beschrijving wel vaker onduidelijk gebruikt. - Derde regel van onderen: '(..) open plek in het bos'. Er is hier (inmiddels ?!) sprake van behoorlijke begroeiing wat tot enige onduidelijkheid leidde over het begrip 'open'. Eerder was ook al een soort open plek. - Voorlaatste regel: ' (..) onverhard pad iets omlaag'. Je zou dit beter 'half-verhard pad' kunnen noemen. Dat schept minder onduidelijkheid. - Laatste regel '(..) langs een zwart gebouwtje , onverharde weg vervolgen'. Maar het betreft hier een paardenpad. Punt 4. - Regel 7 ' Verderop volg je het iets hoger gelegen dijkje(..) '. Dat bracht ons in verwarring. Het lijkt namelijk van de route af te leiden. Wij volgden maar het prikkeldraad maar. Punt 5. Regel 4: 'Volg het pad rechtdoor, onverhard pad met diep gelegen sloot aan rechterhand. Volg het pad rechtdoor, het buigt tussen het struikgewas iets van de sloot af'. Dit pad bleek vrijwel onbegaanbaar. Wij zijn omgelopen; om de route later weer op te pikken. Maar dit gebied blijft door doornen en stekels zeer moeilijk begaanbaar. Misschien kan Rutger de betrokken instanties vragen hier op te schonen. Neem kapmes mee! Al met al: leuke tocht maar niet altijd even precies beschreven en in bepaald gebied erg moeilijk begaanbaar. Bedankt Rutger voor al je inspanningen!

Geuzenbos /Houtrak

Ria, 26-05-2019

Deze tocht op 26 mei 2019 gelopen. Bewolkt en veel wind. Meteen na het parkeren wilde wij het asfalt voetpad inlopen maar er stond een groot bord verboden voor honden. Begint al goed dachten wij. We zijn om het bos heengelopen en pakten de route aan de andere kant weer op. Daar stond geen verbodsbord het bosje in!!!!! Heerlijke route. Vanaf bijna het begin konden de honden loslopen. Af en toe moeilijk de route te volgen maar voorbij de manege ging het uitstekend. Mooi stuk langs de uitkijktoren. Pittig bruggetje met de honden. Dan wordt het een ruig stuk maar erg mooi. Wel een keer de honden over het hek moeten tillen bij een overstapje. Een hele mooie tocht zo onder de rook van Amsterdam. Tip. Bij het restaurant Koffie bij Kaatje kun je heerlijk lunchen. Einde parkeerplaats bij de spoorbomen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Koffie bij Kaatje

Spaarndammerweg 2

1165 MR Halfweg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info