Trage Tocht Halfweg

Houtrak, Geuzenbos en Spaarndammerdijk

Trage Tocht Halfweg
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Halfweg (NH)

 • Startadres:

  station Halfweg-Zwanenburg
  Oude Haarlemmerstraatweg 1
  1165 MT Halfweg

 • Coördinaten:

  52°23’9” N   4°44’48” E

Vanuit station Halfweg-Zwanenburg wandelen we direct het bos in. Oud is dit bos zeker niet. Honderdvijftig jaar geleden klotste het zilte water hier nog tegen de zeedijk aan. Het langgerekte IJ stond in open verbinding met de Zuiderzee. Na de aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 ging de inpoldering snel. Tijdens deze wandeling maken we kennis met recreatiegebied oude en nieuwe stijl. We lopen om te beginnen het groene Spaarnwoude in en wel het deel dat van oudsher Houtrak heet. Spaarnwoude was in de jaren zeventig een van de eerste recreatiegebieden in ons land. Grasweiden en vijvers worden doorsneden door fiets- en ruiterpaden. Wij zoeken de onverharde wandelpaadjes op en het is verrassend hoe je deze aan elkaar kunt knopen. Na een pauze bij de manege gaat de tocht verder door halfopen bos. We verlaten Spaarnwoude en steken door naar het Geuzenbos. Dit lage gebiedje is nog geen kwart eeuw natuur. Het verruigt snel, ook al wordt het begraasd door konikpaarden en schotse hooglanders. We wandelen door wilgenbos, tussen meidoorns en paddenpoelen. Op enkele plekken herken je de oude veenpolder. Het Geuzenbos wordt langzaamaan een pareltje. Tot slot klimmen we de Spaarndammerdijk op. We passeren een Amsterdamse banpaal uit 1624. Rembrandt legde deze in 1650 vast op een van zijn schilderijen. Met deze wetenschap volgen we de zeedijk ruim een kilometer richting de oude suikerfabriek van Halfweg.Indrukwekkende natuur dichtbij de stad! Lange broek aanbevolen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

IJpolder = avontuur

Arjen Kruisman, 08-02-2020

Een beetje tegenvallende eerste helft door een park dat maar geen echt bos wil worden en continu herrie van het filevliegen. De tweede helft vond ik juist erg cool. Een ruig stukje natuur (Geuzenbos) met avontuurlijke slijkpaadjes, ondergelopen land en dijkjes. Opmerkelijk hoe interessant en divers een gebied kan worden als de natuur zijn gang mag gaan. Laat je gympies maar thuis, dat wordt baggeren!

Niet mooi, wel leuk!

Frank van der Meer, 01-02-2020

Een schoonheid is deze Trage Tocht niet, maar hij heeft wel vele gezichten. Ingeklemd tussen de Amsterdamse Houthavens, het Noordzeekanaal en het drukke wegennet rond Haarlem ligt een gebied dat z'n best doet op natuur te lijken. Je volgt leuke maar modderige paadjes door Spaarnwoude-Houtrak en de nieuwe natuur van het Geuzenbos. Af en toe wordt het zelfs avontuurlijk. Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/tthalfweg

Reactie Trage tocht Halfweg

Rutger Burgers, 09-09-2019

Dank voor je commentaar op de routebeschrijving. We zullen het meenemen in een volgende inspectieronde, ergens dit najaar. In de tekst waarschuwen we al dat het gebied Geuzenbos wat moeilijker begaanbaar is . Vooralsnog wil ik de route wel zo houden, want het is er wel zo fraai dat je het ongemak voor lief zou kunnen nemen. Hopelijk toch voldoende 'prikkelend' voor een volgende Trage Tocht.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Koffie bij Kaatje

Spaarndammerweg 2

1165 MR Halfweg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info