Trage Tocht Halfweg

Houtrak, Geuzenbos en Spaarndammerdijk

Trage Tocht Halfweg
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Halfweg (NH)

 • Startadres:

  station Halfweg-Zwanenburg
  Oude Haarlemmerstraatweg 1
  1165 MT Halfweg

 • Coördinaten:

  52°23’9” N   4°44’48” E

Vanuit station Halfweg-Zwanenburg wandelen we direct het bos in. Oud is dit bos zeker niet. Honderdvijftig jaar geleden klotste het zilte water hier nog tegen de zeedijk aan. Het langgerekte IJ stond in open verbinding met de Zuiderzee. Na de aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 ging de inpoldering snel. Tijdens deze wandeling maken we kennis met recreatiegebied oude en nieuwe stijl. We lopen om te beginnen het groene Spaarnwoude in en wel het deel dat van oudsher Houtrak heet. Spaarnwoude was in de jaren zeventig een van de eerste recreatiegebieden in ons land. Grasweiden en vijvers worden doorsneden door fiets- en ruiterpaden. Wij zoeken de onverharde wandelpaadjes op en het is verrassend hoe je deze aan elkaar kunt knopen. Na een pauze bij de manege gaat de tocht verder door halfopen bos. We verlaten Spaarnwoude en steken door naar het Geuzenbos. Dit lage gebiedje is nog geen kwart eeuw natuur. Het verruigt snel, ook al wordt het begraasd door konikpaarden en schotse hooglanders. We wandelen door wilgenbos, tussen meidoorns en paddenpoelen. Op enkele plekken herken je de oude veenpolder. Het Geuzenbos wordt langzaamaan een pareltje. Tot slot klimmen we de Spaarndammerdijk op. We passeren een Amsterdamse banpaal uit 1624. Rembrandt legde deze in 1650 vast op een van zijn schilderijen. Met deze wetenschap volgen we de zeedijk ruim een kilometer richting de oude suikerfabriek van Halfweg.
Indrukwekkende natuur dichtbij de stad! Lange broek aanbevolen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Geuzenbos /Houtrak

Ria, 26-05-2019

Deze tocht op 26 mei 2019 gelopen. Bewolkt en veel wind. Meteen na het parkeren wilde wij het asfalt voetpad inlopen maar er stond een groot bord verboden voor honden. Begint al goed dachten wij. We zijn om het bos heengelopen en pakten de route aan de andere kant weer op. Daar stond geen verbodsbord het bosje in!!!!! Heerlijke route. Vanaf bijna het begin konden de honden loslopen. Af en toe moeilijk de route te volgen maar voorbij de manege ging het uitstekend. Mooi stuk langs de uitkijktoren. Pittig bruggetje met de honden. Dan wordt het een ruig stuk maar erg mooi. Wel een keer de honden over het hek moeten tillen bij een overstapje. Een hele mooie tocht zo onder de rook van Amsterdam. Tip. Bij het restaurant Koffie bij Kaatje kun je heerlijk lunchen. Einde parkeerplaats bij de spoorbomen.

Over houtrakkers, geuzen en hooglanders

René van Doorn, 25-10-2018

Gisterenmiddag liep ik met onze twee honden deze nieuwe, deels lekker ruige wandelroute vanuit Halfweg. De middag begon met aantrekkelijk half bewolkt weer maar eindigde met een miezerig herfstregentje. Als hondstrouwe grootverbruiker van Groene Wissels voelde het een beetje als vreemd gaan; maar deze 'thuiswedstrijd' kon ik moeilijk laten liggen. De route gaat voor twee derde door het Recreatiegebied Spaarnwoude, een wirwar van waterpartijen, bosstroken en grasweiden, doorsneden door een netwerk van brede, deels geasfalteerde weggetjes en fietspaden. Precies zoals een recreatiegebied er vijftig jaar geleden uit moest zien. De routemaker gaat echter voor de smalle. kronkelige bospaadjes en de wandelsporen over de vele grasweiden, wel zo leuk! Maar ook wel lastig want het gras is de laatste tijd uitbundig gegroeid, de wandelsporen lossen op in hun naaste omgeving en worden wat minder goed zichtbaar. En op de weinig belopen bospaadjes is het onder een stevig bladerdek in de herfst ook nog wel eens zoeken geblazen. Gezien de vele over de paadjes gevallen bomen mag de natuur hier zijn gang gaan. Het hoger gelegen paadje om de manage is een klein hoogtepuntje op dit deel van de route. Het duidelijk jongere, naastgelegen Geuzenbos is aanmerkelijk ruiger en heeft de avontuurlijke wandelaar het nodige te bieden. Allereerst is daar een begrazingsgebied met een flinke kudde schotse hooglanders. Honden kort aangelijnd houden en stug (op afstand) doorstampen is het bekende devies. Maar de puntig gehoornde dames en heren bleven ons op het smalle dijkje continu achtervolgen, zij het op enige afstand, gelukkig zonder dat het tot onvriendelijkheden kwam. Het zompige en slingerende paadje na de uitkijktoren door hoog struikgewas en langs menig paddenpoeltje mag er zijn. Maar het mooiste moet dan nog komen: eenmaal aan de andere kant van de asfaltweg ontvouwt zich een hobbelig, ruig landschap vol braamstruiken, brandnetels en ander hoog struikgewas, waar een supersmal paadje doorheen kronkelt. Een prachtige passage, die je echter - en dat stelt de routemaker terecht - beslist niet zonder lange broek moet aanvallen. Een pittig eindje over de eeuwenoude, verstilde Spaarndammerdijk sluit deze redelijk korte wandelroute af. Voor de wandelaars met hond nog het volgende: in het Geuzenbos passeer je een paar overstapjes, waar je bij gebrek aan 'onderdoor' of 'opzij erlangs' je hond moet overtillen. En het zeer smalle en wat wankele bruggetje bij de uitkijktoren is nou niet echt hond-vriendelijk. In de Houtrak mogen honden bijna overal los; in het Geuzenbos (grotendeels begrazingsgebied) geldt een aanlijnplicht. Je honden (en jezelf) doe je met deze wandelroute een groot plezier. De accurate routebeschrijving loodst de wandelaar in zo'n 2,5 uur keurig rond. Niet echt een route voor de liefhebber van gebaande paden, maar voor de liefhebber van het wat ruigere werk een aanrader!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Koffie bij Kaatje

Spaarndammerweg 2

1165 MR Halfweg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info