Trage Tocht Havelte

Holtingerveld en Havelterberg

Trage Tocht Havelte
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Havelte

 • Startadres:

  Vlinderparadijs Papiliorama
  Van Helomaweg 14
  7971 PX Havelte

 • Coördinaten:

  52°47’6” N   6°13’27” E

We maken vanaf de rand van Havelte een 100% onverharde wandeling over het uitgestrekte Holtingerveld en over de Havelterberg. In de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers op de Havelterberg een vliegveld. We lopen langs de rand van de Oude Startbaan, nu een geaccidenteerd schraalgrasland waar orchideeën groeien. Het Holtingerveld is licht heuvelachtig met op sommige plekken nog actief stuifzand, met droge en natte heide, veentjes, hoogveenvegetaties, eikenhakhoutbosjes en op voormalige stuifzandgronden aangeplante bossen. De afwisseling is groot en we genieten van de rust en stilte in de natuurgebiedjes met klinkende namen als Holtingerzand, Uffelterveen en Westerzand. De vele zandwegen maken het lopen soms zwaar. Op het laatste deel van de wandeling passeren we de Havelterberg, tegenwoordig het derde aardkundige monument van de provincie Drenthe, omdat het een van de meest prominente stuwwalrestanten is.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Wat een mooie route!

Janny Achterkamp-Renkema, 08-08-2019

Afgelopen dinsdag deze route gelopen, wat een mooie route.! En helemaal op onverharde paden, bijzonder. In het begin veel op bospaadjes, af en toe lekker zoeken: welk paadje zouden we moeten hebben, zoveel bospaadjes. Maar met de wandelkaart erbij kwamen we er altijd uit. Het 2e deel langs en over de heide met veel vergezichten, wat een ruimte. De koffie bij de vlindertuin smaakte ook prima. Kortom, een route om nog eens te lopen.

Reactie op de heer Oost

Rob Wolfs, 09-04-2019

Bedankt voor uw bericht. We gaan de route binnenkort aanpassen.

Verzoek aanpassing route

Dhr. L. Oost, 09-04-2019

Deze bijzonder mooie route hebben wij op 6 april 2019 voor de tweede keer gelopen. Waar we tegenaan gelopen zijn is het volgende. Eerst een citaat uit de routebeschrijving onder punt 1. 'Klaphekje door en rechtdoor over de open vlakte. Aan de overkant weer door een klaphekje en direct rechtsaf, een ruiterpad.' Ik laat u weten dat het niet meer is toegestaan om de open vlakte te betreden. Beide hekjes zijn namelijk verwijderd en de in- en uitgang is afgesloten met palen en draad. Het lijkt me goed om de route op dit onderdeel aan te passen. Groet, Leo Oost

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Vlinderparadijs Papiliorama

Van Helomaweg 14

7971 PX Havelte

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info