Trage Tocht Havelte

Holtingerveld en Havelterberg

Trage Tocht Havelte
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Havelte

 • Startadres:

  Vlinderparadijs Papiliorama
  Van Helomaweg 14
  7971 PX Havelte

 • Coördinaten:

  52°47’6” N   6°13’27” E

We maken vanaf de rand van Havelte een 100% onverharde wandeling over het uitgestrekte Holtingerveld en over de Havelterberg. In de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers op de Havelterberg een vliegveld. We lopen langs de rand van de Oude Startbaan, nu een geaccidenteerd schraalgrasland waar orchideeën groeien. Het Holtingerveld is licht heuvelachtig met op sommige plekken nog actief stuifzand, met droge en natte heide, veentjes, hoogveenvegetaties, eikenhakhoutbosjes en op voormalige stuifzandgronden aangeplante bossen. De afwisseling is groot en we genieten van de rust en stilte in de natuurgebiedjes met klinkende namen als Holtingerzand, Uffelterveen en Westerzand. De vele zandwegen maken het lopen soms zwaar. Op het laatste deel van de wandeling passeren we de Havelterberg, tegenwoordig het derde aardkundige monument van de provincie Drenthe, omdat het een van de meest prominente stuwwalrestanten is.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Onduidelijk op een paar punten

Henk moelker, 23-07-2020

Wat een prachtige route. Met veel plezier gelopen.(2x) De routebeschrijving is op een aantal punten onduidelijk. Het is dan ook een zeer lastige route om een éénduidige routebeschrijving te maken. Ik heb de wandeling twee keer gelopen. De eerste keer liep ik vier keer fout en ben zelfs 1 keer helemaal overnieuw begonnen. De tweede keer ging uiteraard veel beter maar ook toen moest ik af en toe even puzzelen. Toch zeer aanbevolen en bij voorkeur als GPS wandeling lopen !

Havelte wandeling

J steendam, 26-03-2020

prachtige route, afwisselend. Dank je wel voor al je mooie tochten op deze site. Wat betreft dat er dingen niet kloppen in de beschrijving: ik loop altijd op de gpx. Dat kan niet misgaan volgens mij

Reactie op Adrie

Rob Wolfs, 26-12-2019

Beste Adrie, jammer dat je een paar keer de weg kwijt bent geraakt. Des te vreemder, omdat je zelf schrijft deze route al eens eerder gelopen te hebben. De beschrijving van deze wandeling is in mei van dit jaar voor het laatst helemaal gecontroleerd en bijgewerkt.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Vlinderparadijs Papiliorama

Van Helomaweg 14

7971 PX Havelte

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info