Trage Tocht Mariënwaerdt

Heerlijkheid Mariënwaerdt en Linge

Trage Tocht Mariënwaerdt
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Beesd

 • Startadres:

  pannenkoekenhuis De Stapelbakker
  Mariënwaerdt, Oude Waag 21
  4153 RC Beesd

 • Coördinaten:

  51°53’39” N   5°11’54” E

We maken een bijzonder afwisselende wandeling over het uitgestrekte landgoed Mariënwaerdt tussen de Betuwse plaatsen Beesd en Tricht. De geschiedenis van het landgoed gaat terug op een klooster en werd begin 18e eeuw tot heerlijkheid verheven. Het kwam in handen van graaf van Bylandt en is steeds in rechte lijn in bezit van deze familie gebleven. Het landgoed ademt geschiedenis, is cultuurhistorisch erfgoed bij uitstek, maar ook een slimme en goed gerunde onderneming. De route begint over de Notenlaan met z'n ruim 200 walnotenbomen. We lopen naar de Linge en hebben een flink deel van de wandeling op intieme dijkjes steeds zicht op de rivier, omzoomd door velden knotwilgen. We maken een rondje door het bos rond Huize Mariënwaerdt, vergapen ons aan de duiventorens en de Hooge Schuur. Dan volgt een langer stuk over de verharde Appeldijk, maar wat een prachtige uitzichten rondom! Het tweede deel van de route heeft een heel ander karakter. We lopen door een meer open boerenland langs akkers en weilanden en parallel aan de spoorlijn. Hou er rekening mee dat de paden na regenval hier flink modderig kunnen zijn. Over een fraaie brede eikenlaan lopen we terug naar de Stapelbakker.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Verrassend

Fred Den Hertog, 06-11-2020

Deze wandelroute is verrassend. Direct na de toegangspoort de bijzondere notenlaan en later een fruitrijke dijkstuk. Wel veel verhard, maar na de modderige stukjes is dit gelijk minder erg.

Mooie route zeker in bloesemtijd

Catootje K, 29-04-2018

Vandaag, ondanks de regen toch maar gaan wandelen. Wat een leuke afwisselde route. Hoewel de bloesem het hoogte punt al had gehad, was het toch nog mooi om te zien. We hebben hem linksom gelopen. Zo hadden we de bloesems in het tweede deel. Bij nat weer is dit een behoorlijk gibberig, kleipad hebben we ondervonden. Vanwege de regen was het gelukkig heerlijk rustig op de Appeldijk, waar het op een mooie dag erg druk kan zijn (zeker in bloesemtijd). Deze toch is zeker een aanrader, ook als er geen bloesem is. Erg leuk zijn de doorkijkjes over de Linge.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Pannenkoekenhuis De Stapelbakker

Mariënwaerdt, Oude Waag 21

4153 RC Beesd

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info