Trage Tocht Rockanje

Tijdelijk gesloten

Voornes Duin, Strypemonde, Tenellaplas

Versiedatum: 06-06-2024

14 KM
Start:

bezoekerscentrum Tenellaplas, Rockanje

Details

Tijdelijk gesloten

Op 2-6-2024 heeft een Trage Tochten-routevrijwilliger de wandeling gelopen, met waterschoentjes voor als er plassen moesten worden doorwaad. Het blijkt dat je op meerdere plekken tot boven de knie door het water moet waden, soms wel twintig meter lang. We moeten daarom de route voorlopig afsluiten. Vermoedelijk duurt dit zeker tot einde zomer.

Als je van bos en mooie duinvlaktes houdt is deze wandeling op het Zuid-Hollandse eiland Voorne een topper. Je loopt in Voornes Duin over smalle en soms overgroeide paadjes in een ware rimboe. Het is fascinerend om in deze 'wildernis' rond te sjouwen. Een en al natuur, 100% onverhard. Tussen al dat groen zijn er ter afwisseling genoeg duinweides met plassen en rietvelden waar je lekker van je af kunt kijken. We starten bij Bezoekerscentrum Tenellaplas van Het Zuid-Hollands Landschap. Bij het Bootpad steken we over naar Voornes Duin van Natuurmonumenten. Als je vroeg op pad gaat zie je hier vast een koppel reeën of een vos tussen het struikgewas. We wandelen over smalle paden langs het Breede Water. Aalscholvers vliegen hier af en aan of spreiden hun vleugels in de zon. We verlaten de rimboe voor een uitstapje naar het strand, met zicht op de Haringvlietdam. Even komen we dichtbij de drukte van de Tweede Slag van Rockanje, maar we lopen er goeddeels omheen. Terug in Voornes Duin wisselen halfopen bos en mooie duinvalleien elkaar af. De natte duinvalleien herbergen vele soorten planten en vogels. Verderop ga je langs enkele bloemrijke graslanden tussen het bos. In het voorjaar zie je hier de geelkeurige wederik en roze orchideeën. De finale van de tocht gaat over landgoed Strypemonde, letterlijk vernoemd naar de monding van een brede kreek in zee. Het betoverende bos heeft een enorme variatie aan boomsoorten uit de hele wereld.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: bedenk vooraf dat in Voornes Duin veel paden in de winter en het vroege voorjaar door kwel kletsnat of zelfs onder water kunnen zijn. Neem eventueel waterschoentjes mee. Liever niet over naaktstrand, ga dan niet hartje zomer.

Wandelen met je smartphone!

Lees meer

Recente reacties

routecontrole juni 2024

Rutger Burgers, 06-06-2024

Dank aan Barbara Tetenberg voor het trotseren van de vele ondergelopen wandelpaden in de duinen tijdens de controle van deze Trage Tocht. Dankzij haar...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info