Trage Tocht Santpoort Noord - Haarlem

Kennemerduinen, Middenduin en Brouwersvaart

Trage Tocht Santpoort Noord - Haarlem
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Santpoort-Noord

 • Startadres:

  station Santpoort Noord
  Santpoortsedreef 1
  2071 TP Santpoort-Noord

 • Coördinaten:

  52°26’1” N   4°37’58” E

Bij Landgoed Duin- en Kruidberg in Santpoort beginnen we aan een wandeling door een van de rijkste en mooiste duingebieden van Nederland. Met een wijde boog lopen we via oude bossen, door struweelrijke duinvalleien en langs meertjes en uitzichtpunten. Het gaat voortdurend op en neer over topjes als de Starreberg en door duinvalleien met namen als Dronkendel. Via de Grote Tobbe bereiken we het Vogelmeer, waar aalscholvers af en aan vliegen. Met wat geluk sta je oog in oog met een ree of een damhert. Een ontmoeting met schotse hooglanders, shetland pony's of konikpaarden is waarschijnlijker. Bij Koevlak steken we de Zeeweg over en bereiken we het terrein Middenduin van Staatsbosbeheer. Dit gebied heeft twee gezichten. Om te beginnen wandelen we door een diepe zanderij, waar in de Gouden Eeuw zand werd afgegraven voor de Amsterdamse grachtengordel. Aan de andere kant van het spoor gaat de tocht door het bos op de hoge binnenduinen. De onverharde kade langs de Brouwersvaart brengt je richting Haarlem. Bij zo'n naam denk je aan? .... bier! Ooit had Haarlem wel vijftig brouwerijen, die het bier voor Amsterdam brouwden. Hoogste tijd voor de Jopen Brouwerij, die je heel verrassend vindt in een voormalige kerk.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage Tocht

Rutger Burgers, 06-11-2018

Met ingang van 6-11-2018 is Kroegloper Haarlem omgedoopt tot Trage Tocht Santpoort Noord-Haarlem

Natuurwandeling of Kroegloper

Rutger Burgers, 28-09-2016

Leuk dat jullie ook voor de Wandeldate deze route hebben uitgekozen. En natuurlijk dat jullie er van hebben genoten. Als zowel mannen als vrouwen van deze kroegloper houden, dan is dat vast een garantie voor datingsucces :) Rutger

Natuurwandeling of Kroegloper?

Irene den Ouden, 22-09-2016

Wij liepen deze route met datingsite DeWandeldate op zaterdag 7 maart 2015, en zaterdag 24 september 2016 gaan we weer! Ik twijfel steeds hoe ik deze route het beste kan aanprijzen, als Kroegloper (komen meer mannen op af?) of toch als Natuurwandeling (dat is het vooral!). Dit natuurgebied is echt heel mooi. Tussen onze gesprekken door troffen we één Schotse hooglander op ons pad en we zagen ook een kudde konikspaarden. Onderweg hielden we pauze op veel mooie uitzichtspunten en bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Na afloop bezochten we de Jopenkerk. Op zaterdagmiddag om 5 uur is het er wel superdruk maar ook extra gezellig. Mijn vijgenbokbiertje smaakte prima, na 18 km wandelen. Hier kan je onze Foto's van deze wandeling bekijken: https://www.dewandeldate.nl/tips/za-7-maart-wandeling-kennemerduinen-en-jopenkerk-haarlem

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Kroeglopers

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Kroeglopers

Horeca

Duincafé De Kennemerduinen

Zeeweg 12

2051 EC Overveen

Eetcafe Klein-Centraal, Overveen

Tetterodeweg 4

2051 EE Overveen

Hoeve Duin en Kruidberg

Duin en Kruidbergerweg 91

2071 LG Santpoort Noord

Jopenkerk

Gedempte Voldersgracht 2

2011 WD Haarlem

Kraantje Lek

Duinlustweg 22

2051 AB Overveen

Landgoed Duin & Kruidberg

Duin en Kruidbergerweg 60

2071 LE Santpoort

Museumcafé Thuys

Schotersingel 2

2021 GE Haarlem

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info