Trage Tocht Vleuten (stadse tochten)

Vleuterweide, Maximapark, Haarrijnse Plas en landgoed Haarzuilens

Trage Tocht Vleuten (stadse tochten)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  21 km

 • Startplaats:

  Vleuten

 • Startadres:

  station Vleuten
  Stationsstraat 53
  3451 BW Vleuten

 • Coördinaten:

  52°6’10” N   5°0’26” E

We maken een bijzondere dubbele, samengestelde stadse tocht aan de uiterste westkant van het stedelijk conglomeraat Utrecht. Eerst lopen we rond en dwars door de Vinexwijk Vleuterweide, door de lage ligging doorsneden door veel sloten. Tussen twee brede watergangen Heycop en Bijleveld met zicht op de stadsrand over landschappelijk mooi ingepaste paden. Verrassend is het restant van een oude boomgaard midden in de wijk. We slingeren door het uitgestrekte Maximapark, ontworpen door de bekende landschapsarchitect Adriaan Geuze en geopend in 2013. Zoveel mogelijk over graspaadjes en houtsnippers. Door de vlindertuin, maar ook langs parkrestaurant en Observatorium. Op het tweede deel van de route verhuizen we naar de noordkant. Een halfland'lijke wandeling langs de Thematervelden, een nieuw natuurgebied aan de rand van de Haarrijnse Plas. Met veel rietvelden, watervogels en oude kersenboomgaard. Op Landgoed Haarzuilens laat Natuurmonumenten ons genieten van de vele exclusieve wandelpaden tussen heggen en oude akkers. Grote kans dat je hier de hazen voor je weg ziet springen. Het heen-en-weertje naar kasteel De Haar geeft een extra dimensie aan deze tocht. Zeker voor wie het wil combineren met een bezoek aan kasteel en of park. Op de terugweg naar Vleuten is de Hamtoren, restant van kasteel den Ham, een waar baken in de verte. Op beide routes is rijkelijk voorzien in horecagelegenheden.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Afsluiting

Karin Anbergen, 04-09-2020

de noord route is aan het einde van punt 2 na het vee rooster kun je niet oversteken tot medio 2021. Na het vee rooster links af en bij rotonde rechts af thematraweg, deze volgen tot parkeerplaats van geertjeshoeve daar ga je links en kan je de route vervolgen. Bij het begin van punt 4 kun je de route weer oppikken

Noordroute

Alette Westening, 10-11-2019

Vandaag in het zonnetje de noordroute gedaan, erg mooi en afwisselend, natte weides (waterdichte schoenen), het Maximapark, en langs mooie plassen. We hebben er een rondje Haarzuilens aangeknoopt en zo 15km gelopen. Als je geen haast hebt kun je bij Hoeve Wielrevelt heerlijk lunchen.

Vogels en kasteellunch

Barbara Tetenberg, 20-05-2019

Het noorden van Vleuten is verrassend mooi: met veel water en dus ook heel veel watervogels. Neem je verrekijker mee! In het voorjaar komen er nog de prachtige wilde bloemen bij die overal om je heen te zien zijn. Heerlijk ook: na 8 km kom je bij kasteel de Haar, dat te bezoeken is (prachtig!), maar ook voor een lekkere lunch kan zorgen. Ik vond het een hele fijne tocht. de zuidroute heb ik nog niet gedaan...

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Geertje's Hoeve

Thematerweg 5

3455 SM Haarzuilens

Hoeve Wielrevelt

Thematerweg 10

3455 SN Haarzuilens

Koetshuis De Haar

Kasteellaan 1

3455 RR Haarzuilens

Snackbar De Brouwerij

Odenveltlaan 2a

3451 ZN Vleuten

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info