Voetstapper Waterloopbos

Door de speeltuin van ingenieurs

Voetstapper Waterloopbos
  • Bron:

    Voetstappers

  • Afstand:

    15 km

  • Startplaats:

    Marknesse

  • Startadres:

    TOP Waterloopbos
    Voorsterweg 34
    8316 PT Marknesse

  • Coördinaten:

    52°40’28” N   5°54’51” E

We gaan een wandeling maken door een unieke plek in Nederland. Hier, aan de rand van de Noordoostpolder was tussen 1950 en 1996 het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd. Hier werden schaalmodellen van waterstaatsprojecten gebouwd en de invloed van waterstromingen en golfslag getest voordat de projecten in Nederland maar ook elders in de wereld werden gerealiseerd. Na de sluiting van het Lab kon de natuur ongehinderd zijn gang gaan. Tijdens de wandeling passeer je allerlei stuwen, plassen en modellen. Tijdens de eerste vier kilometer van de wandeling passeer je onder meer de haven van IJmuiden, de Nieuwe Waterweg, de haven van Bangkok, Marsa el Brega in Libië en Thyberon in Denemarken.
Daarna volgen we een kronkelweg door het noordelijk deel van Voorsterbos om uiteindelijk uit te komen in het Wendelbos. Dit is een nog jong nat loofbos dat zo'n 15 jaar geleden werd ingeplant met populieren, wilgen en elzen. Op de hogere delen staan eiken, kersen en essen. Na nog een stuk Voorsterbos keren we terug naar het Waterloopbos, waar we een schaalmodel van de Oosterscheldedam doorkruisen. Kortom, een leerzame route door drie stukken bos met ieder een heel eigen karakter.

Let op: twee stukken route door het Waterloopbos zijn wegens werkzaamheden (gezien in voorjaar 2024) afgesloten. Volg de cursieve aanwijzingen in de routebeschrijving.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Paviljoen Het Proeflab

Voorsterweg 34

8316 PT Marknesse

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend

Deel deze wandeling

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info