Trage Tocht Castricum

Duin en Bosch, Zeerijdtsdijkje en Noordhollands Duinreservaat

Versiedatum: 18-05-2022

20 KM
45 M
Start:

station Castricum

Details

Deze lange wandeling bij Castricum is uitermate divers. Je wandelt van de binnenduinen naar de polder, dan dwars over naar het strand, daarna door het open Vogelduin en via de Leplaan naar het licht begroeide Geversduin. Het laatste deel is een heerlijke boswandeling over de Oude Schulpweg, met de beklimming van de Papenberg als finale. De tocht begint met een mooi zicht op de bollenvelden bij Bakkum. Dan pikken we de Oude Trambaan op, de voormalige spoorverbinding tussen Castricum en Duin en Bosch. Het terrein van de psychiatrische inrichting wordt omgetoverd tot een luxe woningbouwlocatie. Het is er aangenaam wandelen, ook omdat een deel van de oude gebouwen er nog staat. We steken de Heerenweg over naar natuurgebied Zeerijdtsdijkje van Landschap Noord-Holland. Bedenk dat dit polderland ooit deel uitmaakte van het Oer-IJ: in de vroege Middeleeuwen reikte deze arm van de Zuiderzee vanuit Amsterdam ver landinwaarts. Na de polder lopen we de nolletjes in. Dit zijn de lage duinen van de strandwal. Een deel van deze nollen is afgegraven voor de bollenteelt, maar hier zijn de lage duintjes bewaard gebleven. In het Duinreservaat lopen we het Doornvlak halfrond. Met wat geluk word je er getrakteerd op dravende wilde paarden en badende schotse hooglanders. De tocht eindigt bij archeologisch Museum Huis van Hilde, een bezoekje waard.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: Voor het Noordhollands Duinreservaat koop je een toegangsbewijs (dagkaart 2,00 euro) bij de kaartautomaat aan de Geversweg, bij Museum Huis van Hilde, www.huisvanhilde.nl of online via www.pwn.nl.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Re: Mieke

Rutger Burgers, 19-02-2024

Jammer dat je door wateroverlast de route niet helemaal hebt kunnen lopen zoals bedoeld. Helaas moet je daar op dit moment bij al onze Trage Tochten...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info