Overijssels Havezatepad

Overijssels Havezatepad
Wandelen door de ‘Tuin van Nederland’
Lengte: 300
Het nieuwe Overijssels Havezatenpad (LAW 12) vervangt het oude ‘Overijsselpad’ en voert de wandelaar bijna 300 kilometer dwars door de groene provincie Overijssel. De route begint in Oldenzaal en eindigt in Steenwijk. De routegids ibiedt de wandelaar praktische informatie, achtergrondverhalen en beeldende fotografie. De route en gids kwamen tot stand door de grote inzet van de Nivon-vrijwilligers in Overijssel. Het pad is gefinancierd door de provincie Overijssel en de Europese Unie en dankzij de medewerking van de Waterschappen zijn graskaden van beken en rivieren opengesteld.

Overijssel staat bekend als ‘de Tuin van Nederland’ vanwege het afwisselende en vaak kleinschalige landschap dat door boeren en landheren gekneed is. Het grote aantal landgoederen geeft het Overijsselse platteland een ‘groen’ en voornaam aanzien. Het Overijssels Havezatenpad - genoemd naar de versterkte huizen van de oude Overijsselse landadel – passeert ruimt vijftig van deze havezaten. De wandelroute slingert van Twente via het dal van de Regge, de Vecht en het Zwarte Water naar de Wieden en de Weerribben.

Onderweg ziet de wandelaar weelderige landgoederen, kronkelende rivieren, glooiende heuvels en bolle essen, maar ook weerbarstige veenmoerassen en intieme hooilanden met houtwallen en singels. De vele historische stadjes en dorpen maken de afwisseling compleet. De Nivon-werkgroep Overijssel is er in geslaagd om een wandelroute van formaat neer te zetten, die de meest verrassende paadjes en weggetjes met elkaar verbindt.

In de wandelgids vindt u voorafgaand aan de hoofdroute een weekendwandeling door het Land van Vollenhove.

Naast een bondige routebeschrijving en circa 60 gedetailleerde topografische kaarten bevat de gids veel praktische informatie over openbaar vervoer, kampeerterreinen, accommodaties en bezienswaardigheden onderweg. Voor een korte kennismaking met het Overijssels Havezatenpad zijn er suggesties voor enkele dagetappes of tweedaagse tochten. Wellicht krijgt u de smaak na zo’n dagtocht goed te pakken en wilt u meerdere etappes lopen. Het kan allemaal. De route is in twee richtingen beschreven en wit-rood gemarkeerd.

Het Overijssels Havezatenpad is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren, of te bestellen bij het Nivon (www.nivon.nl) en het Wandelplatform-LAW en direct bij Bol. ISBN 90-70601-91-5, 208 pagina’s, € 18,70.

Opening
De opening van het nieuwe Overijssels Havezatenpad staat gepland voor donderdag 14 september 2006 op landgoed Twickel in Delden.

De route is verdeeld in de acht (weekend)etappes:
  • Vollenhove - Zwartsluis (30 km)
  • Oldenzaal - Enschedé (54 km)
  • Enschedé - Delden (23 km)
  • Delden - Rijssen (58 km)
  • Rijssen - Ommen (41 km)
  • Ommen - Zwolle (42 km)
  • Zwolle - Zwartsluis (27 km)
  • Zwartsluis - Steenwijk (40 km)


Meer informatie over Overijssels Havezatepad

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info