Groene Wissel 297: Cadzand-Bad

Tijdelijk geslotenVanwege de herinrichting van het Zwin zijn enkele delen van de route een paar jaar niet te belopen, de reden van de afsluiting tot medio 2019.

Bart van der Schagt, 7 juli 2017

Het Zwin en Belgische dijken

Groene Wissel Cadzand-Bad
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Cadzand

 • Startadres:

  bushalte Kievittenlaan, Cadzand-Bad
  Boulevard de Wielingen
  Cadzand-Bad

 • Coördinaten:

  51°22’42” N   3°23’17” E

Het Zwin is een beschermd getijdenatuurgebied op de grens van het Belgische Vlaanderen en Nederland en staat via een enorme geul in verbinding met de Noordzee. Het Zwin is ook een laatste overblijfsel van de historische toegangsgeul naar het middeleeuwse Brugge. Tweemaal per dag stroomt een grote hoeveelheid zout zeewater het gebied binnen waardoor een unieke biotoop is ontstaan: slikken en schorren met een bijzondere plantenrijkdom en een waar paradijs voor vogels. Na van de strandwandeling en al dat natuurschoon te hebben genoten wandelt u over een enkel fietspad, landwegen en vele grasdijken dwars door de enorme Belgische Leopoldpolder naar het omwalde dorp Retranchement. Deze wallen, aangelegd volgens het Oudnederlands vestingstelsel, vormen een natuurgebied dat veel landschapselementen met elkaar verbindt, zoals dijken, weiden, hagen en bomen. Het laatste deel gaat over een weilandje, wat lage grasdijken, een landweg en een wat minder aangenaam asfaltwegje langs een groot vakantiewoningenpark.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Annemiek Bergmans

Bart van der Schagt, 07-07-2017

Annemiek, bedankt voor je melding. Ik sluit de route een poosje van internet af.

Dijk is niet meer.

Annemiek Bergmans, 06-07-2017

De dijk tussen het Zwin en de Willem Leopolderpolder bestaat niet meer. Deze is afgegraven en komt pas over een paar jaar elders terug. Totdat de reconstructie van het Zwin terrein helmaal is afgerond (in 2019) is het lastig hier te wandelen. Het Zwin zelf is prachtig, maar niet vrij toegankelijk.

Verbreding Zwin

Bart van der Schagt, 02-09-2016

Vanwege de verbreding van Het Zwin kan de route daar dwars doorheen een paar jaar niet gevolgd worden. Ik heb een alternatief gemaakt waarmee je over een hoge duinrichel wandelt en vanaf daar een fantastisch uitzicht hebt op Het Zwin. De routebeschrijving is dus weer bij de tijd. Reist u met de bus, maak deze wandeling dan het liefst in de zomermaanden want alleen dan is er een uurdienst van Breskens naar Cadzand. De rest van het jaar is er alleen een beltaxibusje, en daarin kun je niet met je OV-chip betalen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info