Groene Wissel 484: Gent

Oude Binnenstad, de Leie en Citadelpark

Groene Wissel Gent
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Gent, België

 • Startadres:

  station Gent Sint-Pieters
  Koningin Maria-Hendrikaplein
  Gent, België

 • Coördinaten:

  51°02’12” N   3°42’40” E

Na het monumentale station Sint-Pieters wandelt u door rustige woonwijken en een enkel parkje naar en door het prachtige Groenevalleipark. Daar komt u langs de Rijksgevangenis van Gent en gecertificeerd Bierschenkerij Volta. Daarna kuiert u door rustieke straatjes en het Begijnhofdriespark naar de oude binnenstad. Daar valt zoveel te zien dat het onmogelijk is alle bezienswaardigheden in deze wandelroute te vangen. U komt in ieder geval langs/over Burcht Gravensteen, de Kleine Vismarkt, het Groot Vleeshuis, de Korenmarkt, het monumentale Postkantoor, de Lakenhalle, het enorme Stadhuis en tot slot de indrukwekkende Sint-Baafskathedraal. Voor het bezichtigen van de laatste mag u best wel even wat tijd uittrekken. Door wat gezellige winkelstraten en een enkele steeg, langs het voormalige Paleis van Justitie en over prachtige, zelfs stille wandelpaden langs de Leie (een riviertje welke door Gent stroomt) kuiert u naar en door het romantische Citadelpark. Daar gaat u via een tunnel een rotspartij onderdoor en kunt u het Museum voor Schone Kunsten bezoeken. Daarna bent u met een klein halfuurtje weer bij het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Route nagelopen

Bart van der Schagt, 26-08-2019

Deze fraaie stadswandeling is nagelopen. Na wat kleine aanpassingen is de routebeschrijving weer helemaal bij-de-tijd.

Leuke stadswandeling

Frank van der Meer, 23-03-2018

Wij liepen deze wandeling onder de naam NS-wandeling Gent, die exact hetzelfde is als deze Groene Wissel. Deze leuke wandeling voert je door de monumentale binnenstad en Gentse parken. Natuurlijk kom je langs beroemde attracties als de Sint-Baafskathedraal (must see: Aanbidding van het Lam Gods), Burcht Gravensteen, Patershol en het beroemde museum S.M.A.K. Maar ook de onbekende buurten van Gent mijdt deze NS-wandeling / Groene Wissel niet. Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/nsgent

Gent: feestelijk weerzien

René van Doorn, 26-06-2015

Wij slenterden al eens door deze prachtige stad. Halverwege deze week wachtte ons na een stevige treinreis een feestelijk weerzien. De (toeristische) belangstelling gaat vooral uit naar Antwerpen en Brugge. Wie op een mooie dag in het historisch centrum van Gent op de St. Michielsbrug over de Leie staat weet beter. Met overweldigend uitzicht op de prachtige oude gildehuizen langs het water en op de zo gezichtsbepalende torens van de St. Niklaaskerk, het Belfort en de St. Baafskathedraal. Indrukwekkend en werkelijk (meer dan) een plaatje! We troffen het met het weer, dat zich prima leende voor deze stadswandeling. Doordat het beginpunt (station) nogal excentrisch ligt eerst wat taaiere kost door een minder aansprekend deel van de stad. Hoewel kleinere parkjes en enkele aardige straatjes (Claeysstraat) in het begin hun best doen gaat de stad pas na het aardige Groenevalleipark helemaal los. Via nostalgische straatjes in het Oud Begijnhof en langs de imposante stadsburcht Gravensteen vallen we de historische binnenstad binnen met welhaast een overdaad aan stedelijk schoon. Ook het vinden van een goed adres voor een uitgebreide lunch is hier geen enkel probleem. De tocht gaat verder over rustige wandelpaden langs het stille, niet door rondvaartboten bevaren deel van de Leie en doorkruist tenslotte een tweede stadspark, het fraaie Citadelpark. Op het toeristisch epicentrum na is het los van de gebruikelijke grootstedelijke drukte prettig rustig. De St. Baafskathedraal (Lam Gods) en het SMAK (moderne kunst) sloegen wij ditmaal over aangezien wij onze honden mee op sleeptouw hadden genomen. Maar er bleef meer dan genoeg over om ons aan te vergapen! De routemaker heeft als vanouds weer een kraakheldere beschrijving neergezet. Kortom: ondanks de lange zitten van heen-en terugreis een feestelijk weerzien; hier lusten wij wel (Vlaamse) pap van!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info