Groene Wissel 604: Haarlem

Pannenkoekroute Meneertje Pannekoek

Groene Wissel Haarlem
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  6 km

 • Startplaats:

  Haarlem

 • Startadres:

  station Haarlem
  Kennemerplein 1
  2011 LR Haarlem

 • Coördinaten:

  52°23’20” N   4°38’21” E

Haarlem, bekend van de Sint Bavokerk (waar Mozart het orgel bespeelde), de vele hofjes en nauwe straatjes en vooral van het Spaarne, een rivier die strak langs het historische centrum kronkelt. En juist daar gaat u bij Meneertje Pannekoek binnen of buiten op een terrasje langs het Spaarne van een lekkere pannenkoek genieten. Het voorgerecht is een leuke wandeling door de binnenstad. Eerst kuiert u over prachtige wandelpaden langs een singel en door een park. Daarna volgen leuke steegjes, nauwe straatjes, een paar kleine intieme stadsparkjes (Wijngaardtuin en Egelantiertuin) en een paar fraaie hofjes waarvan u enkele kunt bezichtigen. Dat zijn het Hof van Sylvius, het Hofje van Oorschot en aan het einde van de wandeling het Hofje van Noblet. Halverwege de route komt u langs iets bijzonders: de Jopenkerk met daarin een heuse, toegankelijke bierbrouwerij! De museumliefhebbers komen ook aan hun trekken: u komt langs of heel dicht in de buurt van het Frans Hals Museum, het Historische Museum Haarlem en het Teylersmuseum. Het nagerecht zijn langs het Spaarne de werkelijk schitterende molen De Adriaan en het Ripperdapark. Kort daarna reist u met de trein lekker relaxed weer naar huis.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Meneertje Pannekoek bestaat niet meer

Bart van der Schagt, 17-10-2018

Pannenkoekenrestaurant Meneertje Pannekoek bestaat niet meer. Ik laat de route (en ook de naam daarvan) bestaan. Mocht een wandelaar langs deze route een pannenkoekenrestaurant zien, dan hoor ik dat hier graag en geef de route een andere titel. Alvast bedankt!

Schitterende stad Haarlem

Aad, 29-09-2016

De Pannenkoekroute Meneertje Pannenkoek liet ons weer eens zien wat voor schitterende stad Haarlem is. Dat begon al na de aanwijzing 'Schuin over een trap LA omhoog het park in enz.' We hebben daar genoten van de prachtige bomen, de brede singel en de mooie huizen. Later kwamen we ook door kleine straatjes die opgevrolijkt werden door veel groen. En dan waren daar uiteraard de Grote Markt en de Botermarkt met hun gezellige terrasjes, de intieme hofjes, het fraaie stadhuis en de Bavokerk. En dat alles hebben wij gezien aan de hand van een zeer nauwkeurige routebeschrijving. Je kon je echt niet vergissen. Onze complimenten voor dit werkstuk. We hebben nu al zin in onze volgende wandeling. Dat wordt de Shoptocht Den Bosch.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Jopenkerk

Gedempte Voldersgracht 2

2011 WD Haarlem

Museumcafé Thuys

Schotersingel 2

2021 GE Haarlem

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info