Groene Wissel 630: Osnabrück

Het Teutoburgerwald

Groene Wissel Osnabrück
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Kloster-Oesede

 • Startadres:

  station Kloster-Oesede (D)
  Auf Der Insel
  Kloster-Oesede (D)

 • Coördinaten:

  52°12’03” N   8°06’40” E

Vanaf station Osnabrück Hauptbahnhof reist u met een lokaal boemeltje in een kwartiertje tijd naar de rand van het enorme Teutoburgerwald. Het startpunt van de schitterende bos/bergwandeling die u daar gaat maken is het stationnetje van Kloster Oesede, het eindpunt is het aan hetzelfde spoorlijntje gelegen stadsdeel Oesede van Georgsmarienhütte. Na de liefelijke dalen, met door bosranden omzoomde kabbelende beekjes, volgt u ca 10 km. de Ahornweg. Dit is een gemarkeerd regionaal lange-afstands-wandelpad van 100 km. dwars door het Teutoburgerwald, gelegen in het UNESCO Geolandschapspark TERRA.vita. Het traject dat u gaat lopen komt door superstille, sfeervolle zeer dichte bossen en over talrijke landwegen tussen akkers met idyllisch gelegen boerderijtjes. Het laatste deel kuiert u door de landelijke rand van het stadje Georgsmarienhütte en kunt op een van de terrasjes in het centrum van stadsdeel Oesede voldaan terugkijken op een geslaagde wandeldag waarmee u heeft kennis gemaakt met de wandelmogelijkheden in deze streek.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Gerrit-Jan van den Berg

Stefan Horn, 25-09-2019

Bedankt voor de melding. Het is inderdaad geen rondwandeling. Ik heb het rondwandel-icoontje verwijderd.

Dit is dus een lijnwandeling

Gerrit-Jan van den Berg, 25-09-2019

en geen rondwandeling zoals aangegeven. Daarom hebben we deze waarschijnlijk nog niet gelopen.

Een smakelijke teutoburger

Rene van Doorn, 25-09-2019

Deze wandelroute stond al langere tijd bij ons op de rol. Kortgeleden kwam het er dan eindelijk van. Met drie tweevoeters en twee viervoeters liepen we deze bijzonder aardige bos/bergroute. Osnabrück lijkt (vanuit de Randstad) behoorlijk ver weg, maar veel verder dan Zuid-Limburg ligt het niet. Althans per auto; OV-technisch ligt het wat lastiger. Gelet op het weer (zonnig en behoorlijk warm) en de beperkte actieradius van één van de honden knipten we de route in tweeën. Iets over de helft van de route bleven we hangen in Gasthaus zum Dörenberg. In dit iets uit de flank gelegen onderkomen trakteerden we ons die avond op een uitbundig avondmaal en prima verzorgd logies/ontbijt. Deze (overigens zeer hondvriendelijke) accommodatie ligt niet echt op een diep in het woud verscholen, idyllisch plekje, maar aan een vrij drukke weg, die hier het woud doorboort. Maar dat kon de pret niet drukken. De volgende morgen weer vroeg op pad, richting Oesede, waar de finish van deze 16 kilometer lange lijnwandeling ligt. Na een ruime terrasstop brengt (één maal per uur) een lokaal treintje de wandelaar in een handvol minuten weer terug naar het startpunt. De inloop van de route gaat over kleine paadjes langs door bosstroken omzoomde beekjes en over landweggetjes door een open agrarisch landschap. Een stukje asfalt brengt de wandelaar omhoog naar de rand van het woud. En daar wachten bergen en bossen en volgt de route 10 (van de 100) kilometers van een LA-wandelroute. Het is stevig klimmen en dalen geblazen. Waar men bij onze oosterburen vaak voor gebaande wegen kiest, valt dat hier best mee. Steile klimmetjes en afdalingen worden niet geschuwd. De hoofdmoot van deze wandelroute bestaat uit langzaam dalende dan wel klimmende bosweggetjes en kronkelende paadjes door dichte, weldadig stille bossen. Met af en toe stevig klim- en daalwerk en hier en daar kleinere, door bos omsloten akker- en weilanden. Gelardeerd met passages over de kam met mooie vergezichten (de uitkijktoren die je in de tweede helft passeert blijkt helaas gesloten). De afwisseling is groot, nergens gaat het vervelen. Met enige regelmaat doemen picknicktafels en bankjes op, die een welkom rustpunt bieden. Het is op deze doordeweekse dagen aangenaam stil in de bossen, je hebt het woud bijna voor je alleen, een enkele passerende kilometervreter daargelaten. Het Ahornweg LA-wandelpad is keurig gemarkeerd; in combinatie met de prima routebeschrijving kan er eigenlijk niets misgaan. Aan al dat moois komt na 10 kilometer een eind, wat volgt is een minder spannende, maar niet onplezierige 'afdaling' naar Oesede. Al met al een aantrekkelijke route, waar wij bij elkaar netto (d.w.z. zonder uitbundige stops) dik vier uur over deden. Een route die je prima in tweeën kunt knippen, waardoor je op je gemak extra lang kunt genieten van deze smakelijke teutoburger!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info