Groene Wissel 575: Rheden

Pannenkoekroute Strijland

Groene Wissel Rheden
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  8 km

 • Startplaats:

  Rheden

 • Startadres:

  station Rheden
  Dr. Langemeierweg 16
  6991 EV Rheden

 • Coördinaten:

  52°0’35” N   6°1’52” E

Een leuke wandeling bomvol afwisseling. Na Bezoekerscentrum De Heurne met Brasserie Veluwezoom kuiert u over een akkerpad, een heuse holleweg, langs een schaapskooi en een romantische bosvijver, door hooggelegen mysterieuze bossen en paadjes met vele trappen dwars door de heidevelden naar paviljoen De Posbank. Na een begrazingsgebied met Schotse Hooglanders wandelt door een prachtig, bijzonder weelderig varenbos weer naar en door de heuvelachtige heidevelden van de Posbank. Na nog wat klimmetjes door hoge loofbossen kunt u in Pannenkoekhuis Strijland volop genieten van een welverdiende pannenkoek of iets anders.

Vanwege de soms flinke hoogteverschillen is dit ook een leuke wandeling om met kinderen te trainen voor tochten in het Zuid-Limburgse heuvellandschap of de Ardennen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Rheden: uniek wandelgebied

René van Doorn, 05-10-2016

Twee jaar terug liepen wij de GW27 vanuit Rheden (Posbank en Onzalige Bossen). Een wandelroute die sedertdien onbedreigd bovenin onze top tien van GW-wandelingen staat. En we hebben er intussen heel wat achter de kiezen! Zestien kilometer puur genieten! Gisteren liep ik solo met onze beide honden de 'light' versie, zo'n 8 kilometers lang/kort. Bij deze versie blijven de mooie, superstille Onzalige Bossen buiten schot. Toch is de overblijvende route niet zo light als je wellicht zou verwachten: de route gaat door golvend terrein, zowel bos als hei: het is voortdurend klimmen en dalen. Over deels smalle, lastige paadjes, waarbij soms oplettendheid geboden is. Maar dat maakt het nu net weer zo uniek. En onze honden zijn werkelijk gek op dit soort smalle (kronkel)paadjes. Hoogtepunt van de route is het traject via schitterende kleine paadjes over de heideheuvels. Met hier en daar een fantastisch uitzicht over de uitgestrekte heidevelden en het achterliggende IJsseldal. De hei is momenteel niet meer op haar allermooist, het paars is wat flets geworden, maar het oogt allemaal nog steeds indrukwekkend. De passages door de omringende uitgestrekte bossen mogen er overigens ook zijn: buitengewoon afwisselend. Vanaf het perron wandel je zo de natuur in; startplaats Rheden blijft keurig aan de andere kant van het spoor. Bij de start van de wandeling is het deze dag grotendeels bewolkt met een sprankje zon. Al gaande wint de zon terrein en eenmaal op de hei is het zonnig en fris: perfect wandelweer. Het zo te zien van duurzame materialen opgetrokken Paviljoen De Posbank is iets over de helft een plezierige maar drukbezochte pleisterplaats. Die drukte is zoals vaak zeer lokaal, want een paar minuten verderop heb je bos en hei weer voor je alleen. Op een doordeweekse dag, wel te verstaan! Zo vlak voor het eind ligt Pannenkoekhuis Strijland er uitnodigend bij. Niet onbelangrijk is dat men daar weet hoe je ze moet bakken. Honden zijn in dit unieke, door Natuurmonumenten beheerde wandelgebied aangelijnd welkom. Niet zo gek, gelet op de vele begrazingszones. Beetje flauw is dan wel dat de harige, bruine grazers zich deze dag nergens laten zien! De zoom van het gebied (tot het bezoekerscentrum) is losloopgebied. Met de beschrijving van de route door dit oudste nationale park van ons land is helemaal niets mis. Een kleinigheidje: het vage graspaadje (direct na het Posbank Paviljoen) is door mensenhanden of waarschijnlijker door grazerspoten onderhanden genomen en vrijwel onzichtbaar. Een klein stukje strak rechtuit 'struinen' door dit verruigde terreintje is momenteel een even simpele als doeltreffende oplossing. Het is weer ruim twee uur (netto) genieten geblazen: een keiharde aanrader!

Ervaring

George van der Ven, 12-11-2015

Gelopen in november 2015... Wij zijn wel wat gewend, maar dit is echt een hele mooie wandeling met bos, heide, watertjes.... Heel prettig vinden wij ook dat er ongeveer halverwege horeca is. Aanrader dis....

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie Veluwezoom

Heuvenseweg 5

6991 JE Rheden

Pannenkoekhuis Strijland

Groenestraat 1

6991 GA Rheden

Paviljoen De Posbank

Beekhuizenseweg 1

6991 JM Rheden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info