Groene Wissel 589: Utrecht CS

Pannenkoekroute De Oude Muntkelder

Groene Wissel Utrecht CS
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  7 km

 • Startplaats:

  Utrecht

 • Startadres:

  station Utrecht Centraal
  Stationshal 12
  3511 CE Utrecht

 • Coördinaten:

  52°5’21” N   5°6’35” E

Voor jong en oud is met deze leuke, zeer afwisselende pannenkoekroute rondom de oude stadskern van Utrecht veel te zien en te beleven. Na de imposante gebouwen van NS en Prorail (met op het dak van de Inktpot een vliegende schotel!) wandelt u grotendeels langs de groene, lommerrijke Stadsbuitengracht (beter bekend als de Utrechtse Singels) een volledig rondje om de oude stadskern. Uiteraard komt het laatste stukje langs de befaamde Oudegracht met stadskasteel Oudaen. Onderweg kuiert u door een handvol parken, slingert af en toe door de rand van die oude kern en kunt daarin de wandeling onderbreken voor een bezoek aan een van de volgende musea: Sterrenwacht en Museum Sonnenborgh, het Centraal Museum, het Spoorwegmuseum, het Nijntjemuseum en het Universiteitsmuseum. Eenmaal in het centrum is het tijd voor een van de tachtig soorten pannenkoeken die worden geserveerd in pannenkoekenrestaurant De Oude Muntkelder. Daarna maakt u nog een korte wandeling door het historische centrum. U krijgt daar (uiteraard!) de Domkerk en -toren te zien, komt over het Neude met het monumentale oude postkantoor en vele terrasjes, langs het oude Stadhuis en bezoekt drie bijzonder fraaie hofjes: het Pandhof van de Domkerk, Flora's Hof en het Pandhof Sinte Marie (beter bekend als de Mariakerk-kloostertuin). Het laatste stukje naar het station voert u door winkelcentrum Hoog Catharijne.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Stationsomgeving

Bart van der Schagt, 09-05-2019

De verbouwingen aan het vernieuwde stationsplein (uitgang Centrum) zijn klaar. De route is aangepast .

Stationsomgeving GW589

Bart van der Schagt, 27-08-2018

In mijn aanwijzing hieronder hoe je het winkelcentrum moet verlaten schrijf ik 'na ANWB'. Die zit daar niet meer, is nu Prénetal.

Stationsomgeving GW589

Bart van der Schagt, 16-04-2018

Nu de stationshal van Utrecht Centraal klaar is, wordt winkelcentrum Hoog Catharijne flink op de schop genomen en zullen de looproutes daar doorheen in fases steeds weer anders zijn. Voor de Groene Wissels 483 en 589 volg je deze aanwijzingen: aan einde van stationshal centrumzijde LA, na uitgang op plein (in aanbouw) RA winkelcentrum in, rechts aanhouden, RD blijven gaan, volg bordjes naar AH en HEMA, verlaat na ANWB winkelcentrum, beneden links of rechts om parkje lopen, loop naar groot donkerbruin gebouw van Prorail (met vliegende schotel op dak). Je bent nu in het Moreelsepark en kunt daar in de routebeschrijving de route oppakken. Voor de Groene Wissels 566 en NS-Shoptocht volg je deze aanwijzingen: volg vanuit stationshal bordjes richting Centrum. Hoog Catharijne uitkomend kun je op het Vredenburgplein de route oppakken. Omdat er in de toekomst bij de OV-servicewinkel Centrumzijde weer een stationsuitgang komt, worden de routebeschrijvingen pas aangepast als dat klaar is.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Pannenkoekenrestaurant De Oude Muntkelder

Oude Gracht a/d Werf 112

3511 AW Utrecht

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info