Groene Wissel 474: Zwolle

Eekhoutpark, Vestingwallen en Binnenstad

Groene Wissel Zwolle
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  7 km

 • Startplaats:

  Zwolle (Ov)

 • Startadres:

  station Zwolle
  Stationsplein 16
  8011 CW Zwolle

 • Coördinaten:

  52°30’19” N   6°5’30” E

Na het prachtige Park Eekhout en het Maagjesbolwerk wandelt u over de Stadswallen en langs een enkele oude stadsmuur om de kern van de oude binnenstad naar het Ter Pelkwijkpark (met daar het voormalig gemeentehuis van Zwollerkerspel). Onderweg doet u het Noordereiland even aan en wandelt daar over de groene Badhuiswal. Daarna kuiert u met een paar flinke slingers dwars door de oude stadskern, waar veel te zien en te beleven is. Neem alleen al de fraaie pleinen: het Broerenkerkplein, de Grote Markt, de Oude Vismarkt, de Nieuwe Markt en het Meerminneplein, de meeste rijkelijk voorzien van supergezellige horecagelegenheden. Tussendoor flaneert u niet alleen over meerdere gezellige winkelstraten, maar kuiert u ook door stille straatjes, een enkel steegje en een sereen hofje. Aan fraaie kerken ontbreekt het in Zwolle zeker niet, enkele hebben in de loop der tijd een heel andere functie gekregen: in de Broerenkerk huist een enorme boekenzaak (Waanders) met een restaurant en in de Bethlehemkerk kunt u in een sfeervolle ambiance van Japanse sushigerechten genieten. De andere kerken die u aandoet zijn o.a. de Sint Michaëlkerk, de Peperbus en de Plantagekerk. De tegenstelling tussen het hypermoderne en oude stadhuis zal u ook opvallen, u komt er langs. Na de Sassenpoort en de Kromme Jak bezoekt u het befaamde Museum De Fundatie. Daarna wandelt u door de romantische groenstroken van de Potgietersingel en een rustige leuke volkswijk weer naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Twee jaar later

Gerrit-Jan van den Berg, 19-02-2020

Gingen we weer naar de Fundatie , tentoonstelling Crux en moest er toch weer een stadwandeling aan vastgeknoopt worden. Tja en dan kom je vanzelf weer bij een GW uit. De wandeling klopt nog helemaal, zoveel veranderd er niet in Zwolle. Alleen voor het station is een enorme bouwput gegraven. Flink links aanhouden als je de stationshal uitloopt en dan pak je de wandeling snel op. Het gebouw van PRorail is goed zichtbaar. Voor de autorijders onder ons Emmawijk is een prima en niet te dure P. Daar kun je de wandeling in het park (wijst zich vanzelf) goed oppakken.

Na een bezoek aan de Fundatie

Gerrit-Jan, 27-02-2018

hebben we de Groene Stads Wissel opgepakt en heerlijk gewandeld door en om Zwolle. De wandeling was prima omschreven en voerde ons langs de vele mooie plekjes die deze Hanzestad rijk is. (een bezoek aan de tentoonstelling van Neo Rauch in de Fundatie is echt een aanbeveling) Dank Bart voor deze GW.

Reactie op Ad van Son

Bart van der Schagt, 01-02-2018

Ik heb dat van die klinkers aangepast Ad. Bedankt voor het melden!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info