Het Onland - De Slangenburg

Landgoed Slangenburg

Het Onland - De Slangenburg
 • Bron:

  Rivierenland

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Doetinchem

 • Startadres:

  restaurant 't Onland
  Rekhemseweg 175
  7004 HD Doetinchem

 • Coördinaten:

  51°56’41” N   6°20’25” E

Net buiten Doetinchem ligt landgoed Slangenburg. Aangelegd in de 17-de eeuw en na de Tweede Wereldoorlog als verbeurd verklaard Duits bezit in handen gekomen van Staatsbosbeheer. De wandelroute De Slangenburg is lang genoeg om alle delen van het bijna 600 hectare grote landgoed te bezoeken.

De wandeling begint en eindigt bij Restaurant 't Onland. Deze plek diende vanaf 1790 lange tijd als pleisterplaats voor voerlui die er hun paarden lieten rusten. Al snel komt de wandeling in de buurt van de Sint Willibrordsabdij. Wie het klooster beter wil zien moet de slingerende oprijlaan iets verder inlopen, de wandelroute slaat voor het klooster af. De kapel is de hele dag open. Alle gebedsdiensten zijn voor belangstellenden bij te wonen. De abdij is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd door Benedictijner monniken.

Het kasteel Slangenburg is momenteel in gebruik als gastenverblijf van het klooster. Het huis stamt grotendeels uit de 17-de eeuw. De laatste particuliere bewoner was de Duitse familie Passmann. Ondanks dat de familie erom bekend stond tijdens de oorlog veel voor het landgoed en de mensen die er werkten gedaan te hebben, werd het gehele bezit door de Nederlandse staat afgenomen. Het familiekerkhof mocht de familie na de verbeurdverklaring in erfpacht houden.

Reacties op wandelingen

Geef als eerste een reactie.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info