Kasteelwandeling Waardenburg en Neerijnen

Tijdelijk gesloten
Vanwege werkzaamheden aan versteviging van de Waalbandijk is deze route volgens planning voorlopig tot eind 2023 afgesloten.
versiedatum: 22-02-2023

Kasteel Waardenburg en Huis Neerijnen

Kasteelwandeling Waardenburg en Neerijnen
 • Bron:

  Kasteelwandelingen

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  Neerijnen

 • Startadres:

  brasserie Het Stroomhuis
  Van Pallandtweg 1
  4182 CA Neerijnen

 • Coördinaten:

  51°50’6” N   5°16’30” E

Midden in het rivierengebied, aan een oude arm van de Waal, ligt landgoed Waardenburg en Neerijnen, met daarin maar liefst twee kastelen: kasteel Waardenburg en huis Neerijnen.
Kasteel Waardenburg is een van de weinige kastelen waarvan de stichtingsdatum exact bekend is. Op 2 augustus 1265 gaf Graaf Otto II van Gelre aan ridder Rudolf de Cock toestemming om hier op een motte (een aangelegde kasteelheuvel) een nieuwe versterking te bouwen. Deze stenen versterking kreeg een afwijkende grondvorm: een veelhoekige ringmuur met poorttoren, waarschijnlijk een houten zaalgebouw en zowel aan de noord- als zuidzijde een halfronde toren. Later werd het kasteel door opeenvolgende eigenaren steeds verder uitgebouwd, onder andere met een grote vierkante toren. De huidige woontoren (donjon) en de traptoren stammen uit het midden van de vijftiende eeuw. Onder de toenmalige eigenaar Walraven van Arkel kreeg het kasteel in 1550 zijn grootste omvang en een modieuze renaissance-uitstraling. Hiervoor werden kosten noch moeite gespaard. Maar nog geen vijfentwintig jaar later, in 1574, verwoestten troepen van Willem van Oranje de zuidelijke helft van het kasteel, omdat kasteelvrouwe Catharina van Gelre de zijde van de Spanjaarden had gekozen.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
De mooiste kasteelwandelingen in Gelderland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
De mooiste kasteelwandelingen in Gelderland

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend

Deel deze wandeling

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info