Stadswandeling 's Heerenberg

Kasteel Huis Bergh, landgoed Bergh, Zwarte Molen

Versiedatum: 23-04-2024

Kasteel Huis BerghInterieur Sint PancratiuskerkRaadhuysSint-Pancras en JoriskerkIngang hoofdburcht Huis BergLeeuw bij ingangKasteelcafť Heeren DubbelRonde kasteeltorenZichtas kasteelVoormalige Grafelijke KaatsbaanParkbos De PlantagePrincessenbosjeBij de PeeskeswegVogelweideVoormalige plek Burgers DierenparkGraspadPad vanaf de Zwarte MolenBovensteenakkersOorlogsmonument
6 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

busstation 's-Heerenberg

Details

's-Heerenberg kreeg in 1379 stadsrechten van Heer Willem I van den Bergh. Het Neije Raethuys werd in 1531 gebouwd ter vervanging van het Ailde Raethuys. Het was het bestuurscentrum van zowel de stad als van het land van den Berge. Vergaderingen van de magistraat en van de ge√ęrfden van het graafschap Bergh hebben hier plaatsgevonden. Daarnaast werd er recht gesproken; in de kelder bevond zich een gevangenis. De raadhuisklok werd in vroeger tijden gebruikt om de burgers bijeen te roepen voor vergaderingen en bij rampen zoals branden.

Naast het stadscentrum loopt deze wandeling over het terrein van Huis Bergh, een der grootste kastelen van Nederland, daarna via het landgoed Bergh met de romp van de Zwarte Molen terug naar 's-Heerenberg. 65 % onverhard.
NB Vanwege restauratie is het kasteel pas in de loop van 2025 weer te bezichtigen. De voorburcht met het kasteelcafé is wel toegankelijk.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info