Trage Tocht Egmond-Binnen

Tijdelijk gesloten
In verband met hoog water in de duinen zijn enkele paden in deze route niet begaanbaar. We sluiten de route daarom voorlopig even af.

Als alternatief kun je Trage Tocht Groet lopen.
acode=
versiedatum: 11-03-2024

Duinreservaat en jaagpad Bindervaart

Trage Tocht Egmond-Binnen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Egmond-Binnen

 • Startadres:

  kruising Sint Adelbertusweg/Herenweg
  Sint Adelbertusweg
  1935 AD Egmond-Binnen

 • Coördinaten:

  52°35’45” N   4°39’6” E

We lopen een gevarieerd, breed gestrekt rondje door de duinen van het Noordhollands Duinreservaat en door de polders in het Egmonder achterland. De wandeling staat in het teken van Sint Adelbertus en de Abdij van Egmond. Adelbertus was een volgeling van de heilige Willibrordus, die rond het jaar 700 door Holland en Friesland trok om de heidenen te kerstenen. Na zijn dood werd hij begraven op de plek van de Adelbertusakker, waar je aan het begin van de wandeling langs loopt. De streek kwam tweehonderd jaar later in het bezit van de graven van Holland, die aan de oorsprong stonden van de Egmonder Abdij en het Slot aan den Hoef. Voorbij de Adelbertusakker lopen we het Duinreservaat in. In de binnenduinen zien we talrijke akkertjes in de laagte. Ze herinneren aan het boerenbestaan van de Egmonders. Het binnenduinbos maakt al snel plaats voor kreupelhout en duindoorn. Vanaf de duintoppen kun je op een mooie dag hele einden kijken, vooral vanaf het 38,5m hoge duin bij De Bleek. We maken daarna een doorsteek naar de polders achter de duinen. In het voorjaar zijn de velden hier felgekleurd, want dit is het land van de bollenboeren. Je loopt door een weide naar het jaagpad aan de Bindervaart. Via een mooie houten brug volgen we dit prachtige polderpad naar de Abdij van Egmond. Een kort bezoek aan deze sacrale plek spreekt welhaast voor zich, al is het maar voor een kaarsje of een flesje Sancti Adalberti uit de kaarsenmakerij.

Let op: Voor het Noordhollands Duinreservaat koop je een toegangsbewijs (dagkaart euro 2,00) bij de kaartautomaat aan de route. Ook kun je online een kaartje kopen (www.pwn.nl).

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Reacties op deze wandeling

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bistro 922

Sint Adelbertusweg 31

1935 EM Egmond-Binnen

Restaurant Nieuw Westert

Oude Schulpweg 18

1935 EN Egmond-Binnen

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend

Deel deze wandeling

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info