Trage Tocht Giethoorn

De Wieden, Dwarsgracht en Beulakerpolder

Trage Tocht Giethoorn
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Giethoorn

 • Startadres:

  TOP/VVV, Giethoorn
  Eendrachtsplein
  8355 Giethoorn

 • Coördinaten:

  52°43’18” N   6°4’49” E

We maken een bijzondere wandeling in de natte Kop van Overijssel. De sfeer in de dorpen Giethoorn en Dwarsgracht blijft ondanks de drukte van de vele toeristen indrukwekkend. De dorpsgrachten met de bruggetjes en de bootjes en de vele prachtige rietgedekte huizen zijn niet voor niets zo'n trekpleister. Verderop smullen we van de vergezichten over het laagveenmoeras De Wieden, van de rietvelden en van water, water en nog eens water. Halverwege het grindpaadje richting Dwarsgracht lopen we over een plankenpad echt een stukje het moerasgebied in. In Dwarsgracht verveenden de bewoners zoveel grond dat ieder huis op een eilandje kwam te staan. Op het tweede deel van de wandeling lopen we langs de rand van de uitgestrekte plas de Beulakerwijde en om de nieuw ingerichte Beulakerpolder heen. Tot even voor 2010 nog boerenland is deze polder nu grotendeels natuur met rietland en ruigte, laagveenmoeras en open water. Het gebied is verdeeld in verschillende vakken die van elkaar gescheiden zijn door ribben. Hier staat vogelkijhut De Wiedekiek met uitzicht over de natte polder.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage Tocht Giethoorn

Hans Soer, 07-08-2015

Een prachtige en zeer afwisselende wandeling. Giethoorn is bij iedereen wel bekend, maar de Dwarsgracht ,denk ik, minder. En juist daar is de rust en de stilte . Bezoek daar het rest. de Otterkooi. Misschien aardig om te weten, dat het dorp Beulake ( noordzijde van het meer)door het water overspoeld werd. Wij verlaten de route bij Dwarsgracht en via het veerpontje van Jonen liepen we door naar Vollenhove (mooie oude haven en dito kerk) en liepen toen via St-Jansklooster en de Ronduite weer terug naar het startpunt.

Leuke tocht

Haika Nijmegen, 14-12-2014

Zaterdag deze wandeling gelopen. Totaal geen andere toeristen gezien, dus een lekkere rustige en soms heerlijke stille tocht gehad. De wandeling is geheeld op verharde ondergrond, en ook dat is wel eens fijn. Scheelt weer schoenen schoonmaken na afloop ;-)

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant De Otterskooi

Dwarsgracht 54

8355 CW Dwarsgracht

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info