Trage Tocht Gortel-Tongeren

Gortelse Heide en Landgoed Welna

Trage Tocht Gortel-Tongeren
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Gortel

 • Startadres:

  parkeerplaats Gortel
  Vierhouterweg
  Gortel

 • Coördinaten:

  52°18’59” N   5°53’33” E

We wandelen vanuit de agrarische enclave Gortel over de heuvelachtige Gortelse Heide. Voor dit stuk heide bestonden in het begin van 1900 ontginningsplannen. Koningin Wilhelmina heeft dit tegengehouden, zij wilde niet dat de heide bebost werd. Op Landgoed Welna komen we over statige beukenlanen en langs prachtige boerderijen met klinkende namen als Josina's Hoeve, Martha's Hoeve en Korrenberg. In het gehucht Tongeren passeren de voormalige Chevalier school. We duiken het bos weer in en vervolgen onze route over de glooiende Tongerense Heide. Langs de andere kant van de Gortelse Heide komen we weer bij het gehucht Gortel. Het dorp is een lust voor het oog. De landschappelijke variatie is groot door de afwisseling van bolle essen, houtwallen, zandwegen en historische boerderijen. De buurtschap bestaat uit niet meer dan een vijftigtal inwoners. De bewoners hebben van oudsher een sterke binding met het koningshuis. De meeste mensen uit deze omgeving vonden werk in het Kroondomein en het koninklijk huis.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Gortel-Tongeren

Rob Wolfs, 16-05-2018

De beschrijving van deze wandeling is gecontroleerd en geactualiseerd. Met dank aan vrijwilliger Gerrit Kok.

Reactie op L. Mulder

Rob Wolfs, 24-04-2018

Beste L. Mulder, bedankt voor je reactie. Het is inderdaad zo'n twee en een half jaar geleden. Dus goed om de routebeschrijving binnenkort weer eens bij te werken.

Nalopen gewenst

L. Mulder, 24-04-2018

Het lijkt erop dat deze wandeling al langere tijd niet is gecontroleerd. Op verschillende punten is het namelijk even zoeken naar de juiste route. Klaphekjes verdwenen en geplaatst. Ook het ruiterknooppunt 9 hebben weniet kunnen vinden. Op de verwachte plek is nu een fietsknooppunt. Maar de route is prachtig over de hei en door het bos. Voor herhaling vatbaar.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Landgoed Welna

Soerelseweg 11

8162 PB Epe

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info