Trage Tocht Gortel-Tongeren

Gortelse Heide en Landgoed Welna

Trage Tocht Gortel-Tongeren
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Gortel

 • Startadres:

  parkeerplaats Gortel
  Vierhouterweg
  Gortel

 • Coördinaten:

  52°18’59” N   5°53’33” E

We wandelen vanuit de agrarische enclave Gortel over de heuvelachtige Gortelse Heide. Voor dit stuk heide bestonden in het begin van 1900 ontginningsplannen. Koningin Wilhelmina heeft dit tegengehouden, zij wilde niet dat de heide bebost werd. Op Landgoed Welna komen we over statige beukenlanen en langs prachtige boerderijen met klinkende namen als Josina's Hoeve, Martha's Hoeve en Korrenberg. In het gehucht Tongeren passeren de voormalige Chevalier school. We duiken het bos weer in en vervolgen onze route over de glooiende Tongerense Heide. Langs de andere kant van de Gortelse Heide komen we weer bij het gehucht Gortel. Het dorp is een lust voor het oog. De landschappelijke variatie is groot door de afwisseling van bolle essen, houtwallen, zandwegen en historische boerderijen. De buurtschap bestaat uit niet meer dan een vijftigtal inwoners. De bewoners hebben van oudsher een sterke binding met het koningshuis. De meeste mensen uit deze omgeving vonden werk in het Kroondomein en het koninklijk huis.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Rust

Roland MD, 11-08-2019

Wat een mooie wandeling! De heide staat in bloei en dat maakt het extra de moeite waard om deze wandeling te lopen. Maar naast de mooie heidevelden heeft deze wandeling nog veel meer moois, heel veel afwisseling en vooral heel veel rust te bieden. En ja, er zitten een paar lange rechte stukken langs fietspaden in maar voor mij persoonlijk was dat niet hinderlijk. Ik ga deze zeker nog een keer lopen; in de herfst zal het ook mooi zijn op deze route. En tot slot nog de complimenten voor de uitstekende beschrijving!

TT Gortel-Tongeren

Rob Wolfs, 16-05-2018

De beschrijving van deze wandeling is gecontroleerd en geactualiseerd. Met dank aan vrijwilliger Gerrit Kok.

Reactie op L. Mulder

Rob Wolfs, 24-04-2018

Beste L. Mulder, bedankt voor je reactie. Het is inderdaad zo'n twee en een half jaar geleden. Dus goed om de routebeschrijving binnenkort weer eens bij te werken.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Landgoed Welna

Soerelseweg 11

8162 PB Epe

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info