Trage Tocht Texel De Cocksdorp

Dorpzicht, Eierlandsche Duinen, Kaap Noord

Trage Tocht Texel De Cocksdorp
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  De Cocksdorp

 • Startadres:

  parkeerplaats Kikkertstraat, De Cocksdorp
  Kikkertstraat 34
  1795 AD De Cocksdorp

 • Coördinaten:

  53°9’24” N   4°52’22” E

Als je een paar dagen op Texel verblijft wil je beslist een tochtje in de noordpunt van het eiland wandelen, alleen al om Vlieland in de verte te zien. Of om vanaf het strand met een verrekijker de zeehonden te bespieden. We beginnen de wandeling vanuit De Cocksdorp met een prachtig stukje nieuwe natuur. In de voormalige polder Dorpzicht aan de Roggesloot zijn de afgelopen jaren een paar kreken hersteld. Talloze weide- en watervogels hebben het natuurgebied inmiddels ontdekt. We wandelen er dwars door het grasland, bedenk dat het hier behoorlijk drassig kan zijn. Dan steken we de Postweg over, die zijn naam te danken heeft aan de tijd dat vanuit De Cocksdorp de post voor Vlieland en Terschelling werd overgevaren. Het volgende stukje wandeling delen we met de golfers van De Texelse. Het paadje tussen de golfbanen is alleraardigst. We komen uit in de open Eierlandse Duinen. Je moet je bedenken dat Eierland tot de 17e eeuw een apart Waddeneiland was, los van Texel. In 1630 werden de twee eilanden door de Zanddijk met elkaar verbonden. Vanaf het voorjaar zijn de kalkarme, grillige duingraslanden getooid met een tapijt van kleurige bloemen en mossen. De Texelse Vuurtoren is natuurlijk een fraai baken. We wandelen er met een boog omheen, op weg naar het strand-met-uitzicht. Het laatste deel van de tocht gaat over de majestueuze Waddendijk, tussen de vele schapen. De hoge grasdijk biedt rondzicht op de duinen, het strand, de bollenpolder en het dorp dat steeds dichterbij komt.

Broedseizoen: een stukje Eierlandse Duinen is tijdens het broedseizoen van 1-3 t/m 15-8 afgesloten. Volg dan de alternatieve route via strand en Vuurtorenweg, zie tekst en kaart.

Let op: de Waddendijk is afgesloten 15 februari-15 april i.v.m. schapenbeweiding. Alternatief is wandelen op de weg ernaast of buiten deze periode lopen. Na regenperiodes kan het in polder Dorpzicht flink drassig zijn.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Reacties op deze wandeling

Geef als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

IJsboerderij Labora

Hollandseweg 2

1795 LE De Cocksdorp

Restaurant 't Hanenhuus

Roggeslootweg 3

1795 JX De Cocksdorp

Torenpaviljoen Texel

Vuurtorenweg 189

1795 LL De Cocksdorp

Strandpaviljoen Kaap Noord

Volharding 4

1795 LH De Cocksdorp

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend

Deel deze wandeling

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info