Wandelroutes in Nederland


Wandelen in Drenthe

Drenthe is een kleurrijke provincie met veel prachtige natuur: uitgestrekte groene bossen, gele zandverstuivingen en prachtig paarse heidevelden met schaapskuddes. De provincie leent zich daarmee uitstekend voor een heerlijke dagwandeling of meerdaagse wandeltocht.

Bekende wandelgebieden in Drenthe zijn: Dwingelderveld, Havelterberg, Drents-Friese Wold, de Drentse Aa en De Reest.

Lees meer

Wandelen in Flevoland

Flevoland is niet meer kaal en leeg. De bossen op de zeebodem zijn ondertussen hoog en wild. Je kunt er heerlijk struinen door het boerenland, over dijken en akker, door boomgaarden en bossen. En er is natuurlijk het natuurgebied Oostvaardersplassen.

Lees meer

Wandelen in Friesland

Friesland is niet zo bekend als wandelgebied maar je kunt er volop wandelen. Fryslân biedt veel variatie: meren, dijken, oude terpdorpjes, uitgestrekte bossen en de bekendere parels: de Waddeneilanden.

Bekende wandelgebieden in Friesland zijn: Gaasterland, Oranjewoud, Drents-Fries Wold, Friese merengebied en de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Lees meer

Wandelen in Gelderland

Heel Gelderland is groen: van de Gelderse Vallei tot in de Achterhoek. Je kunt er heerlijk wandelen door boerenland en over uitgestrekte heidevelden, verdwalen op zandverstuivingen, zwerven over zandwegen. De grootste provincie van Nederland biedt tevens de bloesems van de Betuwe, het rivierengebied, de uitgestrekte bossen van de Veluwe met zijn grootwild en fraaie landgoederen en coulissenlandschappen.

Bekende wandelgebieden in Gelderland zijn: De Betuwe, De Gelderse Vallei, Kroondomeinen, Kootwijkerzand, Edese heide, Ginkelse heide, Leuvenumse Bos, Planken Wambuis, De Hoge Veluwe, de Veluwezoom, Rijk van Nijmegen en de Achterhoek.

Lees meer

Wandelen in Groningen

Van Veenkoloniën tot Westerkwartier, van Lauwersland tot Westerwolde, Groningen biedt meer wandelmogelijkheden dan je denkt. Het is de provincie van de weidse vergezichten, maar ook van de kleinschalig akker- en weidelandschap in het Westerkwartier.

Bekende wandelgebieden in Groningen zijn: Lauwersoog, het Westerkwartier, Hondsrug en Dal van de Ruiten Aa.

Lees meer

Wandelen in Limburg

Limburg wordt wel de meest buitenlandse provincie van Nederland genoemd naar het heuvelachtige landschap en de Bourgondische levensstijl. Zeker, het is heerlijk wandelen door glooiend Limburg met zijn vakwerkhuisjes, kapelletjes, pittoreske dorpjes en meanderende riviertjes.

Maar de provincie heeft meer te bieden voor wandelaars: de groene Maasvallei, stille bossen, glooiende heide, kastelen en vennen. Dus geniet van deze mooie wandelprovincie.

Bekende wandelgebieden in Limburg zijn: Maasduinen, Mariapeel, Mookerheide, Meinweg, het Geuldal en het Savelsbos in het Zuid-Limburg heuvelland.

Lees meer

Wandelen in Noord-Brabant

Bij Noord-Brabant denk je in de eerste plaats aan de vennen bij Oisterwijk of de zandverstuiving Loonse en Drunense duinen. Maar Brabant biedt veel meer mooie wandelgebieden.

Maak een mooie wandeling langs de Dommel of de Beerze. Wandel door het groen van Den Bosch. Of over de zand- en heidepaadjes bij Alphen.

Bekende wandelgebieden in Noord-Brabant zijn: Biesbosch, Brabantse Wal, Wouwse Plantage, Brabantse Kempen, Meijerij, Dommeldal, Loonse- en Drunense Duinen, Oisterwijkse Vennen, Kampina en De Peel.

Lees meer

Wandelen in Noord-Holland

Duinen, strand, polders en weilanden van Haarlem tot Den Helder en van Egmond tot Edam. Volop groen en gelegenheid om lekker te wandelen, uit te waaien langs het strand of ver te kijken vanaf dijken. Daarnaast biedt de provincie in het noorden het unieke eiland Texel en in het zuiden het bos- en heiderijke Gooi. En dan heb je ook nog de fraaie hofjes in Haarlem en Amsterdam.

Bekende wandelgebieden in Noord-Holland zijn: Texel, Zwanenwater, Noord-Hollands Duinreservaat, Schoorlse Duinen, Kennemerduinen, Amsterdamse Waterleiding Duinen, Naardermeer en het Gooi.

Lees meer

Wandelen in Overijssel

Van Nationaal Park De Weerribben - Wieden tot Nationaal Park Sallandse Heuvelrug biedt Overijssel een gevarieerde natuur. Daarnaast zijn er vele landgoederen, kastelen, havezaten, boerderijen, molens en de Hanzesteden.

Bekende wandelgebieden in Overijssel zijn: Weerribben, De Wieden, Reestdal, Vechtdal, Salland, Holterberg en Twente.

Lees meer

Wandelen in Utrecht

Utrecht biedt op een klein oppervlak een grote variatie aan landschappen: heuvels, bossen, heidevelden, landgoederen, weilanden en plassen.

Bekende wandelgebieden in Utrecht zijn: Utrechtse Heuvelrug, Groene Hart, Lange en Korte Duinen, Kaapse Bossen, Leersumse veld, Amerongse Berg, Vecht, Plassengebied, Gelderse Vallei, Baarnse Bossen en de Linge.

Lees meer

Wandelen in Zeeland

Zeeland is een echte grensprovincie tussen Holland, Vlaanderen en de zee. Hiermee biedt Zeeland heerlijk rustige wandelgebieden met een weidse uitgestrektheid van dijken, polders, strand.

Bekende wandelgebieden in Zeeland zijn: Veerse wateren, Kaapduinen, bloemdijken en Slot Haamstede.

Lees meer

Wandelen in Zuid-Holland

Er wonen veel mensen en er is veel bedrijvigheid in Zuid-Holland. Toch blijft er voldoende ruimte over om te genieten van rust en natuur. Zuid-Holland biedt prachtige natte duinen, heerlijke stranden, de uitgestrekte plassen en de weilanden van Het Groene Hart. Ook in de fraaie, historische binnensteden kun je heerlijk wandelen.

Bekende wandelgebieden in Zuid-Holland: Voornse Duin, Meijendel, Reeuwijkse Plassen, Het Groene Hart, de Oude Maas en Tiengemeten.

Lees meer
Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info