OV-Stapper Fort Vuren

Van station Gorinchem naar station Leerdam

OV-Stapper Fort Vuren
 • Bron:

  Wandelnet

 • Afstand:

  24 km

 • Startplaats:

  Gorinchem

 • Startadres:

  station Gorinchem
  Stationsweg 3
  4205 AA Gorinchem

 • Coördinaten:

  51°50’2” N   4°58’7” E

Wandelen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een waterrijk verdedigingsstelsel. Vanuit Gorinchem loop je over de vestingwallen naar de Dalempoort waar je de uiterwaarden ingaat. Vanaf de Waaldijk heb je zicht op slot Loevestein. Over polderwegen loop je langs recreatiegebied Het Lingebos. Vanaf Asperen volg je het Lingepad naar station Leerdam. Tweederde van de route is verhard. Op een stukje laarzenpad worden hoge schoenen en een lange broek aanbevolen.

Maak gebruik van de links 'Routebeschrijving' en 'Kaart' op de website van Wandelnet. Registreren of inloggen is dan niet nodig.

Reacties op wandelingen

NS-wandeltocht Fort Vuren

Robert Duizend, 05-08-2007

Op zaterdag 4 augustus tijdens stralend en warm weer deze mooie tocht gelopen. Eerste stuk van Gorinchem naar Fort Vuren genoten van het fraaie uitzicht op de Waal en de overzijde. Dijkweggetje zou afgesloten moeten worden voor doorgaand auto-, motor- en brommerverkeer! Taveerne bij Fort Vuren heel rustiek, goed toeven onder de bomen en heerlijke appeltaart.....! Verdere wandeling erg rustig en mooi. Theetuin De Uitspanning (na 11 km) een ware oase! Eigenaren (echtpaar) bijzonder vriendelijk en gastvrij. Zelfs na sluitingstijd mocht ik nog iets gebruiken op het heerlijke terras. Echt een aanrader! De eigenaar van de theetuin adviseerde mij een andere en iets kortere route naar Leerdam te nemen, waarbij het drassige moeras wordt gemeden: bij de bushalte Appeldijk (na 12 km) linksaf de dijk vervolgen i.p.v. rechtsaf langs de bushalte en het sluisje. Na ong 100 meter links het fietspad/wandelpad op. Helemaal uitlopen en aan het einde met de bocht mee naar rechts. Fietspad/wandelpad vervolgen tot in Heukelom. Hier bij kruispunt in centrum linksaf en met bocht mee naar rechts. Bij het punt waar de Linge weer te zien is de grasdijk op, kasteel rechts laten liggen, tot de brug bij de Leerdam. Hier linksaf en laatste deel van de routebeschrijving verder volgen. Een fraai stuk van zo'n 7 km tot Leerdam, tussen de boomgaarden door, met fraaie uitzichten op de Linge en door het iddylische Heukelum. Volgens mij de moeite waard om de NS-route op deze wijze aan te passen! Tenslotte nog de treinen terug vanaf Leerdam. Die gaan in 2007 niet 1x maar 2x per uur, zo'n 10 voor het heel en 10 voor het half.

NS wandeling fort Vuren

Rob Hagedoorn, 12-07-2007

Op 11 juli 2007 deze wandeling gelopen van Gorinchem naar Leerdam. De wandeling is afwisselend met een enkel saai stuk, maar zeker de moeite waard. We liepen in een regenperiode en dan moet je echt hoge wandelschoenen dragen. In juli groeien de distels zeer uitbundig, dus is een korte broek af te raden. Bij Klein Hoogland voor Asperen is het pad door het moeras met takken afgesloten. Wil je toch doorgaan, dan moet je diep door het water waden. Beter is het om via de Nieuwe Zuidlingerdijk naar Asperen te lopen. De wandeling is niet 21, maar bijna 25 km (nagemeten met Google Earth. Ondanks deze kleine tekortkomingen toch een leuke afwisselende wandeling, die ik zeker kan aanraden.

NS-wandeling Fort Vuren

Marcel Stroo, 04-06-2006

Zaterdag 3 juni j.l. deze nieuwe NS-wandeling gelopen. Deze route volgt voor een groot gedeelte het Waterliniepad. Het eerste deel van deze wandeltocht loop je over de stadswallen van Gorinchem en over de dijk met rechts de Boven Merwede en later de Waal met fraai uitzicht op Woudrichem en Slot Loevestein. Wel veel passerende auto's en motors op dit stuk. Na Fort Vuren loop je een stuk door de uiterwaarden. Na het dorp Vuren een afwisseling van verharde wegen en onverharde paden door fraaie natuurgebieden. Het laatste stuk onderlangs de Nieuwe Zuiderlingedijk na het passeren van twee houten bruggetjes is, zoals de routebeschrijving al aangeeft, erg modderig. Vanaf Asperen volg je het Lingepad naar het station van Leerdam. Over het algemeen wel een aardige wandeltocht, maar naar verhouding wel veel asfaltwegen.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info