Trage Tocht Hengelo Oost

Lonnekermeer, Wildernis en Hof Espelo

Trage Tocht Hengelo Oost
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Hengelo (Ov)

 • Startadres:

  station Hengelo Oost
  Zwavertsweg
  7552 ML Hengelo

 • Coördinaten:

  52°16’8” N   6°49’11” E

We maken een mooie wandeling in de groengordel tussen Hengelo en Enschede. Verrassend dat je onder de rook van twee grote steden zo mooi en ook nog eens grotendeels onverhard kunt wandelen. Toen de spoorlijn bij Hengelo over een talud geleid moest worden, was er veel zand nodig. De zandwinning leverde twee meren op en het landgoed Lonnekermeer was geboren. De familie Stork liet een villa, boerderij en boswachterswoning bouwen. De heidevelden werden omgeploegd tot landbouwgrond of beplant met productiebos. Eind 2000 kwam het landgoed in handen van Landschap Overijssel. Het naburige bosgebied 'De Wildernis' is kleinschalig van karakter en biedt een rijke afwisseling aan eik, beuk en naaldhoutsoorten. Hof Espelo is een oud landgoed, waar akkers en weilanden afgewisseld worden door bos en heideveldjes. Op het tweede deel van de tocht lopen we over brede zandwegen langs de spaarbekkens van de drinkwaterleiding en maken we een ommetje om de akker van Drienerwolde. Het laatste stuk wandelen we door de wijk Driene langs de bekende Kashba-woningen en langs de Esbeek terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Gerrit-Jan

Rob Wolfs, 11-09-2018

Dank voor de aanvulling!

Dan is het duidelijk

Gerrit-Jan van den Berg, 11-09-2018

https://indebuurt.nl/hengelo/nieuws/wandel-jij-vaak-bij-het-lonnekermeer-let-dan-even-op-sommige-paden-worden-tijdelijk-afgesloten~51608/

Reactie op Irma Blaauw

Rob Wolfs, 11-09-2018

Beste Irma, bedankt voor je bericht. Fijn dat je ook een alternatieve route hebt aangegeven. Omdat het een tijdelijke afsluiting is doe ik er verder niets aan. Waarschijnlijk zal dan vanaf eind september de oude route gewoon weer te volgen zijn. Als dat niet zo is, hoor ik het hier graag.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info