Tielerwaard wandelroute

Rondwandeling door de Betuwe

Lengte: 120 km
Markering: geel-blauw

De Tielerwaard wandelroute is een rondwandeling door de Betuwe en vervangt de oorspronkelijke Tielerwaardroute en Betuwse Kerkdorpentocht. De route is 120 kilometer lang, in één richting beschreven en geel/blauw gemarkeerd. Men kan op elk willekeurig punt beginnen.

De route gaat door Buren - het Betuws Oranjestadje -, Beusichem - met zijn marktplein, omringd door huizen uit de 17e-19e eeuw die in de schaduw staan van statige lindebomen -, Culemborg, Asperen, Leerdam - de nationale glasstad met het glasmuseum -, Waardenburg - met kasteel Waardenburg, restant van een in de 13e en 14e eeuw gebouwd kasteel -, Gorinchem, Woudrichem met zijn historische omwalling en Slot Loevestein dat met z'n twee stoere vierkante torens is gebouwd waar de Maas en de Waal samen stroomt, Ophemert - met kasteel Ophemert - en Tiel, ooit een van de belangrijkste handelssteden van Gelderland.

Meer informatie over Tielerwaard wandelroute

Reacties

datum

onderwerp

auteur

01-11-2009

tiende en laatste traject van de Tielerwaardroute.

Corry van Heeringen
Vrijdag 23 okt. om 14.30 startten we met 15 deelnemers vanaf Ophemert voor de laatste 8 km. van de Tielerwaardroute naar Tiel. Het is een prachtige herfstdag. De route leidt ons door het Ophemertse bos naar Zennewijnen en Passewaay. In het tuincentrum van Passewaay hebben we in een sfeervolle ambiance een pauze met koffie en thee. Na een uurtje hebben we Tiel bereikt, waarmee een eind is gekomen aan de Tielerwaardroute. We hebben 120 km. in z\'n geheel gelopen. We sluiten af met een etentje in Buitensporig. Bij deze gelegenheid wordt Mieke nog eens bedankt met een boek van Willem den Ouden over de Tielerwaard. Het was een prachtige route zo leer je je eigen omgeving beter kennen.

19-09-2009

negende traject Tielerwaardroute.

Corry van Heeringen.
Dinsdag 15 sept. starten we met 13 personen vanaf de kerk in Opijnen. We zijn hier op 3 na door particuliere chauffeurs gebracht. De desbetreffende 3 pers. zijn met de buurtbus gekomen. Hoe dichter bij huis, hoe moeilijker het openbaar vervoer wordt. Het is een bewolkte dag, doch om te wandelen is het aangenaam, het blijft in ieder geval droog. De wandeling is weer practig: Langs de Waal, door de dorpjes: Opijnen, Heesselt, Varik naar Ophemert. Er hangt nog veel fruit aan de bomen en de hortentia\'s zijn nog prachtig. In Varik ons welverdiende kopje koffie. We vervolgen onze tocht naar Ophemert, waar onze chauffeurs ons weer op komen halen. Het was weer een prachtige wandeldag, met dank aan Mieke, die dit alles voor ons zo prima voorbereidt.

21-08-2009

Tielerwaardroute.

Corry van Heeringen.
Donderdag 20 aug. 2009 starten we met 9 personen van af station Tiel naar Geldermalsen, vandaar uit met de bus naar ons startpunt Haaften.Voor onze achtste route. Helaas is de koffiegelegenheid nog dicht, dus starten we op water. We wandelen onder de dijk door richting Waardenburg. De temperatuur gaat richting 30 graden, doch het is goed te doen. In Waarden burg dan eindelijk ons welverdiende kopje koffie. Na nog wat fruit genuttigd te hebben, gaan we over de dijk naar de kasteeltuin van Neerijnen, prachtig stukje Betuwe: De Waal, de Zaltbommelse brug en het prachtig gerestaureerde kasteel. In de tuin gebruiken we de lunch, Mieke leest een gedicht over geuren en herinneringen voor. De geur is hier overigens heerlijk. We vervolgen onze tocht over het landgoed, heerlijk in de schaduw. Nog een stukje over de dijk om vervolgens bij het eindpunt in Opijnen van een verfrissing te genieten. Ad Stehouwer haalt 4 pers. op, de rest gaat met de buurtbus. Dit was het einde van weer een heerlijke wandeldag.

29-10-2008

zevende traject Tielerwaardroute

Corry van Heeringen
Dinsdag 21 okt. vertrokken we met 10 pers. vanaf station Tiel-Geldermalsen om vervolgens per bus naar Brakel te gaan. Het regent \'s ochtends, doch bij aanvang van de wandeling wordt het droog met een stevige wind. We wandelen voor het grootste gedeelte langs de Waal, die hier imposant is. Langs de Crobse Waard richting Haaften. In Haaften nuttigden we ons welverdiende kopje koffie. Ondanks het niet al te beste weer, was het toch weer een mooie dag.
Dit was voorlopig de laatste route, die we gelopen hebben. In het voorjaar gaan we de laatste 3 etappes lopen.

26-09-2008

Zesde traject Tielerwaardroute.

Corry van Heeringen.
Vandaag 26 september, starten we met 13 mensen in Gorinchem voor het zesde traject Tielerwaardroute. Om 10 uur zijn we in Gorinchem, na de koffie op deze zonovergoten dag wandelen we over de stadswallen richting dijk.
Deze volgen we de rest van de route. Met prachtige vergezichten is dit bepaald geen straf. We lunchen op een mooie plaats met picknickbanken. Mike leest een stukje van Anselm Grün, over het gunstige effect van wandelen. Na een half uur bereiken we fort Vuren, waar het heerlijk toeven is, tevens hebben we een tentoonstelling bekeken, de moeite waard. Vervolgens na nog anderhalf uur gelopen te hebben, zijn we op het eindpunt beland. Met de bus weer terug. Dit was het einde van weer een prachtige wandeldag langs de imposante rivier de Waal. Fijn, dat Mieke dit met ons onderneemt.

18-07-2008

Vijfde etappe Tielerwaardroute.

Corry van Heeringen.
Vandaag 18 juli 2008 vertrokken we met 12 wandelaars met de trein richting Gorinchem, na heerlijk koffie te hebben gedronken, gingen we met de boot naar Woudrichem. Met een klein bootje zijn we naar Loevestein gevaren. Op Loevestein hebben we geluncht. Daarna stevig de pas erin richting Brakel. Daar overgevaren, terug met de bus naar Geldermalsen en Tiel.
Een heerlijke dag, ondanks de buien. Wat is ons land toch mooi! Met dank aan Mieke Bregman.

27-10-2007

Etappe 2 en 3

Roelie van der Leij
Etappe 2 werd op 26 sept. gelopen met 17 deelnemers. Startpunt in Beusichem.
Etappe 3 liepen we gisteren met 21 mensen!! We liepen van station Beesd naar station Leerdam. Mooie route langs de Linge. Koffiestop hielden we in een speelgoedwinkel aan de Voorstraat. \"Lunch\" met geestelijk en lichamelijk voedsel aan de ronde stenen tafel rechts naast de weg. De groep viel een beetje uit elkaar. Maar met de routebeschrijving vonden ook de minder snellen het eindpunt voor deze dag. Restaurant \"het Veerhuys\" in Leerdam. Nog steeds reisden we allemaal met openbaarvervoer. Tof!!

24-05-2007

Start

Roelie van der Leij
Op 24 mei 2007 zijn we om half 10 vertrokken bij de Drumptse Hof in Tiel. Ds.Mieke Bregman heeft de leiding over een groep van 19 personen.
Het was 27 graden. Prachtig begin van deze route.
Links

Nog geen links aanwezig

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info