Groene Wissel 495: Aken

Lousberg, Markt en Domkerk

Groene Wissel Aken
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  7 km

 • Startplaats:

  Aken

 • Startadres:

  station Aken-West
  Seffenterweg
  50:46:50 E 6:4:15 Aken

 • Coördinaten:

  50°46’48” N   6°4’15” E

Dit is geen rondwandeling maar een lijnwandeling van station Aachen-West naar station Aachen-Hauptbahnhof. Zet de (lichte) bergschoenen maar vast klaar want binnen een half uurtje nadat u op station Aken-West de trein bent uitgestapt gaat u de ruim 250 m. beboste Lousberg beklimmen. Over prachtige wandelpaden en menig trap wandelt u naar de andere kant van deze hoog boven de stad gelegen bergrug. Onderweg geniet u natuurlijk regelmatig van het prachtige uitzicht op de stad. Na de afdaling kuiert u na een park met vijver zigzaggend dwars door de oude binnenstad naar station Aachen-Hauptbahnhof. Onderweg daarnaartoe loopt u over de horecarijke Markt (met het oude Stadhuis), door de campus van de Technische Hogelschool Aken (met prachtige oude en nieuwe gebouwen) en langs de beroemde Akener Dom, welke u beslist van binnen moet bezichtigen. Laat u daarin verwonderen door de achthoekige kerkhal met hoge galerijen en het prachtige koepeldak. Het laatste deel van de tocht komt door de Elisengarten, langs de Elisenbrunnen, het prachtige Postamt (Kapuziner Karree) en de Mariakerk. In het stadsdeel komt u regelmatig door meerdere winkelstraten en over talrijke pleinen met gezellige horecagelegenheden.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

2 verschillende bergen

Bart van der Schagt, 09-10-2016

Nee, het zijn twee verschillende bergen: de Laurensberg ligt aan de andere kant van het dal vanwaar je de wandeling start.

Lousberg/Laurensberg

Kees van der Sijs, 07-10-2016

Op de laatste dag van september j.l. deze park/stadswandeling gemaakt met dochter en vriendin en dat zeer tot ons genoegen. Met de auto naar Aken-West waar het moeilijk parkeren is, maar wat tenslotte toch lukte. Forse klim naar de top van de 'Berg' wat een groot woord is voor deze flinke heuvel. Wel een prachtig uitzicht over de Karelstad. Tot 2x zelfs want iets verderop bij de watertoren is ook een uitzichtpunt. Dan fors naar beneden met vele trappetjes. We komen behouden aan in de buitenwijk van Aken. Op naar het centrum. Na koffie in een leuk hofje met een heel klein cafeetje lopen we het echte centrum in, natuurlijk eerst naar het stadhuis en de dom. Veel trouwgrage bruidsparen te zien. We bezoeken voor E. 5,-- de zalen van het stadhuis, waaronder de zaal waar sinds 1950 jaarlijks de Europese Karelsprijs wordt uitgereikt. Alle portretten van de prijswinnaars hangen netjes aan de muren. 3 Nederlanders hebben de eer gehad daar een prijs in ontvangst te mogen nemen, n.l. Koningin Beatrix en de ministers Luns en Duisenberg. Natuurlijk komen we ook in de Dom met al haar kunstschatten en vervolgen onze trip naar het stadspark met de beroemde Elisenbrunnen waar nog beroemdere grootheden uit het verleden hun dagelijkse thermaalbad namen om van hun (vermeende) kwalen af te komen. In het park staat ook een leuke fontein, omzoomd met allerlei grappige beelden. We besluiten onze tocht om vanwege de tijd om het Hauptbahnhof links te laten liggen en via een wirwar van straten en met behulp van onze I-phone naar de auto in West terug te keren. Een stadswandeling van 7 km. lijkt niet veel, maar er valt onderweg steeds zoveel te zien dat die afstand voldoende is. De routebeschrijving voldoet in ieder geval prima. Wel kwam er bij ons de vraag op of de Lousberg hetzelfde is als de Laurensberg zoals op de borden bij de afslag naar Aken-West op de Autobahn stond vermeld. We kwamen er niet uit.

Aachen: grüne Hügel und belebten Innenstadt

René van Doorn, 03-12-2015

'Bij Heerlen even over de grens wippen en je staat in Aken', zo tracht deze Duitse keizerstad de Nederlandse dagjesmens te verleiden. En ik liet mij gisteren samen met onze reislustige honden graag die kant uit leiden. Vanuit Amsterdam in twee en een half uur rechtstreeks per spoor naar Heerlen. En vandaar zoeft de Euregiobahn in een halfuurtje naar hartje Aken. We stapten gisteren wat eerder uit voor deze korte en opvallend groene lijnwandeling. De helft van de route is namelijk ingeruimd voor de beklimming, verkenning en afdaling van de Lousberg: een stevige, opvallend langgerekte, solitaire heuvel. Dichtbebost, met talloze paadjes en sporen en mooi uitzicht op de stad. Goed lezen en nauwgezet opvolgen van de aanwijzingen is evenwel zeer gewenst. Op een enkele hardloper en een paar (gemotoriseerde) uitzichtgenieters na hadden we de berg op deze doordeweekse dag voor ons alleen. De beklimming en afdaling gaat deels door typisch Duitse woonwijken met hun pastelkleurige huizen(blokken). Via een aardig bevijverd stadsparkje loop je naar beneden, richting de binnenstad. De Hirschgraben, deel van de binnenste ring om het stadscentrum, eenmaal overgestoken en je betreedt een heel andere wereld: een oud maar bruisend stadshart, rijk aan historie met een ietwat zuidelijke atmosfeer, waar moderne architectuur verrassend aardig combineert met oudbouw. Al snel loop je het imposante, veertiende-eeuwse stadhuis tegen het lijf. Aan de voet ligt de Markt, een maand lang het domein van de talloze houten kraampjes van de sfeervolle Weihnachtsmarkt, die jaarlijks veel volk op de been brengt. Kort daarna gaan we uit de flank en maken een slinger door de campus van de technische universiteit met een mix van klassieke gebouwen en uitdagende nieuwbouw. Ook hier is het begin van de middag opvallend druk: studenten op weg naar college, huis of pauze. En dan komt de beroemde Dom in zicht. Gelet op mijn viervoetige reisgezelschap is dit keer bezichtiging geen optie, maar deze absolute must stond een aantal jaren terug al eens op het programma. Ook de Münsterplatz in de schaduw van het imposante dom-complex blijkt te zijn omgetoverd in een kerstmarkt met veel nadruk op hapjes en drankjes. Op naar de Elisenbrunnen met zijn in classicistische stijl opgetrokken zuilenhal. Ik volgde niet het voorbeeld van vele beroemde voorgangers, die daar wat water met geneeskrachtige werking tapten, maar ging in het voormalige Postamt aan de koffie. Eenmaal buiten bleek het ietwat sombere, bewolkte weer plotsklaps omgeslagen en konden we de resterende tien minuten naar eindpunt Aken Hbf zowaar in de zon wandelen. Een leuke, perfect beschreven wandeling, die kwalificeert als 'eine gute Ehe zwischen grünen Hügel und belebten Innenstadt'.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info