Trage Tocht Zaaibroek

Apeldoorns Kanaal en Soerense Broek

Trage Tocht Zaaibroek
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Laag-Soeren

 • Startadres:

  café-restaurant-hotel De Harmonie
  Harderwijkerweg 35
  6957 AB Laag Soeren

 • Coördinaten:

  52°4’59” N   6°4’34” E

Op deze wandeling hebben we een mooie mix van stukjes bos en halfopen coulisselandschap. De route volgt even het fietspad langs het Apeldoorns Kanaal. Het Apeldoorns Kanaal is het langste kanaal van Gelderland. Het loopt van Hattem naar Dieren en markeert de overgang van het Veluwemassief naar de IJsselvallei. Het traject Hattem-Apeldoorn werd gegraven in 1829, het deel Apeldoorn-Dieren kwam in 1866 gereed. Aan beide uiteinden staat het in verbinding met de IJssel. Het is als waterweg voor de beroepsvaart maar kort van nut geweest. Al gauw bleek het te klein. Nu wordt het vooral gewaardeerd om zijn landschappelijke schoonheid: het kanaal wordt begeleid door zware eiken. Op de Broekdijk is het uitzicht over de voormalige weilanden rond de Soerense beek fenomenaal. In het Soerense Broek ontstaat een nieuw nat natuurgebied met hooilanden en veel bloemen. Het laatste deel van de wandeling leidt over de Badhuislaan langs de sprengenbeek die vroeger het Badhuis in Laag Soeren van helder water voorzag.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Geeft niet Rob

Jan Willem Rotteveel, 21-03-2020

Ik vind het toch een aanrader, want het is ook wel mooi langs het Apeldoorns kanaal.

Reactie op Jan Willem

Rob Wolfs, 21-03-2020

Ben het met je eens, eigenlijk teveel asfalt. Maar landschappelijk wel fraai. Is een route uit beginperiode, toen ik nog niet aan de 70% zandpadgarantie deed.

Lekkere wandeling

Jan Willem Rotteveel, 21-03-2020

Een wandeling met naar mijn zin wel veel asfalt, maar het open landschap en de vele wind van vandaag maakte dat goed. In de zomer is het fietspad langs het Apeldoorns kanaal erg druk weet ik uit ervaring, maar op dagen als vandaag viel dat reuze mee. Ik heb alles bij elkaar erg genoten. Zelf maakte ik de fout om de parkeerplaats bij De Harmonie aan de kant van de Professor Huetlaan te verlaten en dus liep ik fout. Verlaat je de parkeerplaats aan de kant van de Harderwijkerweg dan klopt de route. Maar dat was mijn eigen onoplettendheid.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant-hotel De Harmonie

Harderwijkerweg 35

6957 AB Laag Soeren

De Brugkabouter

Brummenseweg 16

6961 LR Eerbeek

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info